Coalitieakkoord: Opsterland in 2035 energieneutraal

FOTO ANP

De coalitie in Opsterland van Opsterlands Belang (OB), PvdA en ChristenUnie heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid. De gemeente moet in 2035 volledig energieneutraal zijn, staat in het donderdag gepresenteerde coalitieakkoord ‘Brêge nei de takomst’.

Dat is vijftien jaar eerder dan het landelijke streven van 2050. Om de doelstellingen te halen, moet er in de komende vier jaar 100 hectare aan zonnepanelen bij worden geplaatst, zo schrijven de drie.

Dat duurzaamheid een belangrijk punt zou worden in het akkoord, bleek al na de informatieronde. De PvdA kreeg, ondanks een zetel verlies, van OB de voorkeur boven het CDA dat de afgelpen vier jaar in de coalitie zat. De sterkere focus van de sociaal-democraten op duurzaamheid werd als een van de redenen genoemd.

Verder wil de nieuwe coalitie op een andere manier met de dorpen gaan samenwerken en meer grip krijgen op het sociaal domein. Ook wordt gekeken naar de mogelijkheden om zelf een sport- en werkbedrijf op te richten.

De huidige wethouders Anko Postma (OB) en Rob Jonkman (ChristenUnie) blijven zitten. Voor het PvdA komt raadslid Libbe de Vries in het college. Op 11 juni wordt over het akkoord gesproken in de raad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland