Coalitie door met gasboring boven Schiermonnikoog

Alle protesten uit de regio ten spijt: de nieuwe coalitie van Rutte III staat achter een proefboring naar gas in de Noordzee boven Schiermonnikoog.

Eerder fervente tegenstanders van gaswinning, D66 en de ChristenUnie, zien eenmaal toegetreden tot het kabinet onvoldoende gronden om het proces stop te zetten. Bovendien is de Noordzee geen kwetsbare Waddenzee, oordelen zij.

Zeven moties

Tijdens een debat in de Tweede Kamer lanceerde de oppositie dinsdagavond laat zeven moties tegen de voorgenomen boring door Hansa Energy. Daarover wordt dinsdag gestemd. Zoals het nu lijkt krijgen ze geen meerderheid. Sandra Beckerman (SP) betichtte Carla Dik (ChristenUnie) van een zwabberbeleid. ,,Volgens mij zien we hier een enorme draai.’’

Het gemeentebestuur van Schiermonnikoog, de provincie Fryslân en de Waddenvereniging zijn fel tegen de boring die 20 kilometer ten noorden van het eiland moet plaatsvinden.

Gasminister

De nieuwe ‘gasminister’ Eric Wiebes (VVD) hield de Tweede Kamer voor dat er net een nieuwe gewijzigde Mijnbouwwet is aangenomen. Het afkondigen van een moratorium zou juridisch ,,kwetsbaar’’ zijn.

Ook de ChristenUnie ziet juridische haken en ogen, zei Carla Dik. ,,We hebben het goed laten uitzoeken. We kunnen nu heel stoer roepen: dit doen we niet. Maar dat kan niet.’’ Er is ,,geen basis’’ om de bestaande vergunning in te trekken, denkt ze. D66’er Jessica van Eijs benadrukte dat de Noordzee iets anders is dan de Waddenzee. ,,Dat maakt dat wij serieus willen kijken naar deze optie.’’

Methaanlekken

In het gasveld zit naar schatting 6 miljard kuub gas. Dat is een hoeveelheid die Nederland anderhalve maand van gas kan voorzien, rekende Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) uit. ,,Kiest de minister ervoor om alle laatste restjes gas uit de grond te halen? Of luistert hij naar de gewone man en vrouw?’’ Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) wees op de vervuilende methaanlekken die kunnen ontstaan.

Wiebes zei dat een winningsaanvraag te zijner tijd zorgvuldig wordt beoordeeld. De voorlopige inschatting van experts is dat er op Schiermonnikoog geen enkele beving voelbaar zal zijn.

Onomkeerbaar

Tijdens het gasdebat hield Groninger William Moorlag (PvdA) zijn maidenspeech. Zijn partij is tegen de winning. ,,Niet doen’’, zei Moorlag. ,,Neem geen onomkeerbare stappen.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement