Coalitie bereikt doel: molens Nij Hiddum-Houw worden lager

Lagere molens, ruimere compensatie en een meldpunt voor gezondheidsklachten. Windpark Nij Hiddum-Houw wordt aangepast.

Provinciale staten besluiten woensdag over een project met minder grote molens. De maximale hoogte gaat omlaag van 208 naar 188 meter.

Het provinciebestuur heeft dit de afgelopen weken afgesproken met de initiatiefnemers, Nuon Wind Development BV in Amsterdam en Gooyum-Houw BV in Cornwerd.

Compensatieregeling

De bedrijven zijn ook bereid om de compensatieregeling te verruimen. Die bestaat uit vergoedingen voor buren van de negen beoogde molens in het gebied tussen Zurich, Wons en Cornwerd en een dorpenregeling.

In onderhandelingen met een omgevingsadviesraad zijn daarover eerder dit jaar afspraken gemaakt. De resultaten daarvan gaan nu met 50 procent omhoog, meldt de provincie.

Een van de negen molens kan eigendom worden van de omgeving. Het plan was om participaties van 500 euro mogelijk te maken. De drempel gaat omlaag naar 250 euro.

Effecten voor gezondheid

Gedeputeerde staten (GS) schrijven dat ze contact hebben gehad met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) over mogelijk gezondheidsrisico’s door het geluid van turbines. Dat levert geen nieuwe inzichten op. Effecten op de gezondheid zijn niet aangetoond, blijft de conclusie.

Er komt een loket waar bewoners gezondheidsklachten kunnen melden. De GGD wil meewerken aan een gezondheidsmonitor, zegt de provincie.

Aanvankelijk zouden de staten op 27 juni al een besluit nemen over het windpark. Maar de coalitiepartijen CDA, VVD, SP en FNP maakten toen pas op de plaats.

Klachtenloket

Ze vroegen gedeputeerde Klaas Kielstra om te onderzoeken of het mogelijk is om op korte termijn de hoogte van de molens aan te passen, de compensatieregeling te verbeteren en een klachtenloket te realiseren. De lagere participaties zijn gevraagd door oppositiepartij ChristenUnie.

Kielstra reageerde dat een nieuwe onderhandelingsakkoord binnen een week of drie zou moeten kunnen lukken. Daardoor is nog deze maand, op 18 juli, besluitvorming mogelijk. Dat is nodig om nog dit jaar subsidie aan te kunnen vragen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement