Coalitie Opsterland breekt, maar blijft baas

In Opsterland is de coalitie gebroken. D66 stapt eruit, maar Opsterlands Belang, CDA en ChristenUnie houden vooralsnog een nipte meerderheid.

D66’er Romke de Jong drong dinsdagavond in de gemeenteraad aan op het aftreden van wethouder Wietze Kooistra (CDA), naar aanleiding van de integriteitsproblemen die binnen het gemeentebestuur spelen. toen Kooistra daar geen gehoor aan gaf, was er voor D66 sprake van een vertrouwensbreuk.

De fractie was wel deel van de coalitie, maar leverde geen wethouder. De coalitie gaat nu verder zonder de steun van De Jong en heeft nu nog een meerderheid van één zetel. Die meerderheid kan op korte termijn al verdwijnen als Dieko van der Harst ervoor kiest in de raad terug te keren.

Geroyeerd

Van der Harst is vorig najaar door Opsterlands Belang geroyeerd en uit de fractie gezet. Hij heeft zich daarna ziek gemeld. Zijn zetel wordt tijdelijk ingenomen door iemand anders van Opsterlands Belang, maar zodra Van der Harst weer aan de slag wil is die zetel van hem en levert Opsterlands Belang een plek in. De coalitie heeft dan nog maar 10 van de 21 zetels. Van der Harst, die gisteren in het gemeentehuis de raadsvergadering volgde, wil deze krant er niet over te woord staan.

Motie van wantrouwen

Vijf oppositiepartijen dienden een motie van wantrouwen in tegen wethouder Kooistra, maar die werd ondanks steun van D66 met 11 tegen 10 stemmen verworpen. Kooistram blijft. De oppositie wilde ook dat alle wethouders zouden opstappen, maar ook daarvoor was geen meerderheid te vinden.

Sikke Marinus

De coalitiepartijen maakten geen woord vuil over een zaak die de oppositie juist erg bezighield: de onjuiste informatie die het college de raad in januari verstrekte over de belangenverstrengeling rond voormalig raadslid Sikke Marinus. Het college vindt dat er niet is gelogen en wil ook niet bevestigen dat de raad onjuist is geïnformeerd. Er is ,,naar eer en geweten met de kennis van toen’’ gehandeld, vinden wethouder Rob Jonkman en burgemeester Ellen van Selm.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement