Coalitie De Fryske Marren valt naar alle waarschijnlijkheid, dit zijn de mogelijke opvolgers

De coalitie in De Fryske Marren zal woensdagavond naar alle waarschijnlijkheid barsten. Dan moet er dus een nieuwe komen.

Aanleiding voor de crisis is de draai van FNP , die 'nee' zegt tegen de plannen van zandwinner Smals uit Cuijk.

CDA (8 zetels) en VVD (4 zetels) kunnen eventueel verder met GroenLinks (2 zetels) en D66 (2 zetels). Als wethouders zouden dan Matthijs Sikkes (GroenLinks) en Mirjam Bakker (D66, voorheen wethouder in Súdwest-Fryslân) kunnen aantreden.

Niet de gedroomde partner

Deze partijen hebben samen een krappe meerderheid, namelijk 16 van de 31 raadszetels. De PvdA (4 zetels) is ook een optie. Echter, tijdens de collegevorming het afgelopen voorjaar werd deze partij niet gezien als een gedroomde coalitiepartner.

Het CDA besloot in mei, net als tijdens de vorige bestuursperiode, in zee te gaan met de FNP. Omdat de partijen nu samen geen meerderheid hadden, kwam de VVD erbij.

Lees ook: De FNP zet met 'nee-woord' coalitiepartijen schaakmat in Fryske Marren

Het CDA/FNP/VVD-college ging van start met Frans Veltman en Janny Schouwerwou van het CDA, de FNP’ers Johannes van der Pal en Durk Durksz en Jos Boerland van de VVD. Het afgelopen najaar vertrokken Van der Pal en Schouwerwou, beiden wegens ziekte. Zij werden vervangen door respectievelijk Durk Stoker en Luciënne Boelsma.

Van het toneel

Met het eventuele vertrek van de FNP uit de coalitie verdwijnen de wethouders Durk Durksz en Durk Stoker van het toneel. Voor de derde maal in ruim een half jaar zou er dan een wijziging binnen het college plaatsvinden.

Mochten de twee Frysk Nasjonalen straks plaats moeten maken, dan is De Fryske Marren toe aan zijn achtste en negende wethouder. Van de originele collegebezetting het afgelopen voorjaar zijn dan mogelijk alleen Frans Veltman en Jos Boerland nog over.

Verslaggever Wietske Koen is woensdagavond aanwezig bij de raadsvergadering. Zij is via Twitter te volgen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland