Claudy Jongstra ‘kunstenaar van het jaar’

Ontwerpster Claudy Jongstra is gekozen tot kunstenaar van 2019. In totaal brachten kunstliefhebbers 44.873 stemmen uit.

Jongstra zorgde het afgelopen jaar voor onderdelen van de Culturele Hoofdstad met projecten als Farm of the world in en rond een boerderij bij Húns en een verfplantentuin (Honesuckel Blue(s)) in de Leeuwarder Blokhuispoort. Bekend was ze al door haar viltkunst, die onder meer de wand van de hal van het Fries Museum siert. Ook werkt ze mee aan kostuums voor de Star wars-film The phantom menace.

Nationale Kunstweek

De bekendmaking gaat vooraf aan de zestiende editie van de Nationale Kunstweek plaats, georganiseerd door Stichting Kunstweek, die zaterdag begint. Ateliers, kunstinstellingen, galerieën, kunstuitlenen, musea en gemeenten komen met extra evenementen.

Jongstra was een van acht finalisten, onder wie ook Daan Roosegaarde en Erwin Olaf. Op de tweede plaats eindigt beeldhouwster Margot Homan, gevolgd door winnaar van vorig jaar Theo Jansen, vooral bekend van zijn 'strandbeesten'.

Tot talent van het jaar, altijd een kunstenaar van 35 jaar of jonger, is tekenaar en schilder Jurre Blom gekozen. Briljanten kunstenaar van het jaar, een kunstenaar ouder dan 65, is beeldhouwer Eddy Roos.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement