City Proms 2018, een editie met veel koperblazers onder een gouden zon

In de warme avondzon je fiets op slot terwijl op de achtergrond de machtige openings-akkoorden van Rachmaninov’s Tweede pianoconcert klinken. Zijn we bij het beroemde openlucht pianistenpodium la Roque d’Anthéron in de Provence of op het Wilhelminaplein Ljouwert? ,,Nee juh, ja joh, het laatste natuurlijk!''

Wat een sensatie de City Proms 2018 kent na jarenlang - regent ’t of nog net niet? – een zonnige editie. En ook al was de beroemde cellist Gautier Capucon helaas afwezig (schouderblessure) zijn invaller de 27-jarige Behzoh Abduraimov  uit Oezbekistan  maakte zijn afwezigheid meer dan goed.

Een pianoleeuw van de beste soort. Zijn grensverleggende virtuositeit gaven het NNO en dirigent Johansson vleugels. De romantiek spatte ervan af. Van teder pianissimo  via razendsnelle loopjes naar de zware akkoordpassages uitgevoerd met een passie en vrijheid in interpretatie waar dit Russische werk om vraagt.

De Zweedse dirigent Per-Otto Johansson bleek hier gevoelig voor en hun muzikale dialoog was behalve prachtig en een luistersensatie ook een lust voor het oog.

Of de orkestleden met de laagstaande zon veel zagen, vraag ik me af, maar de zonnebrillen bij de slagwerkers stonden wel echt ‘cool’ en het orkest gingen naadloos mee in dit zinderende verhaal.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement