Skutsjesilen IFKS in een eerder jaar op het IJsselmeer bij Lemmer. FOTO LC/JAN DE VRIES

Cijfers over bezoekers aan provinciale evenementen veel te hoog

Skutsjesilen IFKS in een eerder jaar op het IJsselmeer bij Lemmer. FOTO LC/JAN DE VRIES

Door de provincie gepubliceerde cijfers over bezoekersaantallen van belangrijke evenementen in Friesland kloppen niet. Ze zijn veel te hoog.

Het skûtsjesilen van de IFKS trok vorig jaar 132.500 bezoekers, staat in een document dat dinsdag openbaar is gemaakt. In werkelijkheid zijn dat er zeker 100.000 minder, blijkt uit schattingen van de plaatselijke commissies van de IFKS.

De Harlinger Visserijdagen zijn door de provincie op 160.000 man publiek gezet in 2016. De gemeente Harlingen liet woensdag desgevraagd weten van 100.000 bezoekers uit te gaan. Op de website van het evenement staat het nog wat terughoudender: vele tienduizenden bezoekers per jaar.

Ook de belangstelling voor het SKS-skûtsjesilen is door de provincie royaal weergegeven. Vorig jaar zouden er 200.000 bezoekers zijn geweest, terwijl de SKS spreekt van 160.000 belangstellenden.

Cijfers van Respons

De provincie zegt verbaasd te zijn over de verschillen. ,,It hat ús oandacht en we sille der seker noch goed nei sjen’’, aldus woordvoerder Gerrit Hofstra.

De provincie baseert zich op gegevens van Respons in Amsterdam, dat over heel Nederland cijfers van evenementen verzamelt en publiceert.

Het bedrijf haalt de aantallen van de websites van die evenementen, zegt directeur Lex Kruijver. Lukt dat niet, dan zoekt Respons contact met de organisatie. En als ook dat geen houvast oplevert, dan zoekt het bedrijf naar gegevens over eerdere jaren of wordt een schatting gemaakt aan de hand van vergelijkbare evenementen.

Fouten bij IFKS

Bij de IFKS is dat fout gegaan, zegt Kruijver. Maaike Klaver van Respons meldt dat over 2016 vermoedelijk de aantallen van de SKS op het conto van de IFKS zijn geschreven. In 2015 stond de IFKS bij Respons op 4500 bezoekers en in 2014 op 5000. Maar dat is vermoedelijk weer te laag ingeschat, zo valt af te leiden uit gegevens van de plaatselijke commissies.

Volgens die IFKS-commissies zijn er wedstrijddagen waar een paar honderd toeschouwers vanaf de wal naar het zeilen kijken. Er zijn ook dagen dat er zo’n 1000 tot 2500 toeschouwers op de wal staan. De openingsdag van de IFKS in Hindeloopen trekt doorgaans vier- tot vijfduizend mensen. En dan zijn er nog de toeschouwers op boten op het water. In totaal zijn er zeven wedstrijddagen.

Voor de Visserijdagen in Harlingen geldt dat Respons zich op een gepubliceerd of genoemd cijfer baseert, zegt Klaver. Als dan in een later stadium andere aantallen worden genoemd, past Respons dat niet meer aan.

Sneekweek populairste evenement

Het meest bezochte evenement was vorig jaar de Sneekweek met 295.000 bezoekers, aldus de provincie op gezag van Respons. Louis Westhof van de gemeente Súdwest-Fryslân bevestigt dat met zoveel woorden, door van bijna 300.000 bezoekers te spreken.

Respons rept zelf niet van bezoekers, maar van bezoeken. Een supporter die bijvoorbeeld naar alle elf wedstrijden van de SKS gaat, telt daarom elf keer mee in de statistieken.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct