ChristenUnie steunt gemeentelijke boycot weigerbedrijf

Het was een worsteling, maar de ChristenUnie steunt het college van Smallingerland in de maatregel om een jaar lang niet te handelen met tuinbedrijf A. Th. De Boer in Drachten.

Het bedrijf weigerde in het najaar student Bas van der Meer een stage, omdat hij uitdraagt homo te zijn. Dat keurt eigenaar Hendrik de Boer, strenggelovig en de Bijbel volgend, af.

De rechter veroordeelde De Boer voor discriminatie. De gemeente wil een jaar lang niet handelen met een niet-integer bedrijf.

De ChristenUnie zit in het college dat de boycot heeft opgesteld, maar kent de andere kant ook. De christelijke partij bevindt zich ook in een spagaat. Predikant Orlando Bottenbley sprak zich eerder deze week helder uit over de boycot. Hij vindt dat A. Th. De Boer aan de schandpaal is genageld door de gemeente.

Vragen bij achterban

De achterban heeft vragen, niet alleen over het statement van de gemeente, maar ook over de straf, opgelegd door de rechter. Aan Gods woord moet je niet komen, krijgt de partij te horen. En: je straft de ondernemer dubbel.

Van dubbel straffen is echter helemaal geen sprake, benadrukte fractievoorzitter Pieter van der Zwan, donderdagavond tijdens het spoeddebat over de boycot.

De rechter heeft De Boer veroordeeld, de uitsluiting van het college is een gevolg van die uitspraak, geen extra straf. Leg dat je achterban ook maar eens uit, was de teneur bij de ChristenUnie.

Lastig uit leggen

De boycot valt de partij dan ook niet licht. ,,Het is ook lastig uit te leggen. Het gevoel speelt mee, de ratio is bij sommigen zoek. Maar wij moeten bij de ratio blijven’’, sprak Van der Zwan in een stemverklaring.

Het CDA wilde dat de gemeente de boycot ongedaan maakte, maar kreeg voor dat voorstel geen meerderheid.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement