Chaos op Friese snelwegen met diverse ongelukken

Door ijzel is het dinsdagavond weer glibberen op de snelwegen in de driehoek Leeuwarden, Drachten, Heerenveen.

Het verkeer op de A7 tussen Heerenveen en Drachten rijdt stapvoets vanwege gladheid.

De politie van Heerenveen meldt dat op de A32 bij Akkrum een auto van de weg gegleden is. De politie van Drachten rept van enkele ongevallen. ,,De eerste wegen zijn weer spiegelglad", waarschuwt de politie.

De ANWB adviseert weggebruikers hun snelheid aan te passen aan de omstandigheden.

Rijkswaterstaat spreekt van zeer gevaarlijke rijomstandigheden door onzichtbare en verraderlijke gladheid in het noordoosten van het land.

Politiewoordvoerder Paul Heidanus twittert dat het meldkamerscherm ,,roodkleurt met ongevallen'' op de A7, A28, A32 en A37. Met name op de A7 zijn veel ongelukken gebeurd.

Update 20.19: Bij de A32 is ter hoogte van Haskerdijken een vrachtwagen van de weg geraakt (foto boven). Volgens de eerste berichten heeft de chauffeur geen letsel opgelopen. Inmiddels wordt er weer druk gestrooid door Rijkswaterstaat.

20.23: De politie raadt mensen aan die van de snelweg zijn geraakt, meteen uit hun auto te stappen, de alarmlichten aan te zetten en 112 te bellen. Dit laatste in verband met het laten wegslepen van het voertuig.

,,Hulpverleners kunnen schaatsen op de snelweg - zo glad is het", stelt de politie Heerenveen. Langs de A7 is ook een voertuig te water gehaald. De bestuurder is inmiddels uit het voertuig gehaald. Het is nog niet bekend of de automobilist verwondingen heeft opgelopen.

20.40: Tussen Drachten en Frieschepalen staat als gevolg van de ongelukken rond 20.40 uur 5 kilometer file.

De meeste ijzelhinder ondervinden automobilisten momenteel op de Wâldwei, tussen Drachten en Leeuwarden. Autmobilisten rijden stapvoets, aldus de ANWB.

21.18: Bij Tjalleberd zijn op de A7 weer twee auto's in een slip geraakt. Een voertuig belandde in de vangrail.

21.22: Het KNMI houdt vast aan code oranje. Naast Friesland, Groningen en Drenthe geldt de waarschuwing nu ook in de Kop van Noord-Holland, Overijssel en Gelderland.

21.42: Bij Drachten werden duikers opgeroepen, nadat een auto in een sloot langs de A7 gleed. De inzet van de duikers bleek echter overbodig, aangezien de automobilist zelf uit het voertuig kon klimmen.

22.58: Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) wordt er dinsdagavond 'met man en macht' gestrooid. Geen gemakkelijke opgave, gezien de weersomstandigheden. Er wordt namelijk nog meer regen en ijzel verwacht.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement