'Centrum Heerenveen verdient meer groen en ontmoetingsruimte'

Inwoners van Heerenveen willen in hun centrum meer groen en ontmoetingsruimte. Beide wensen vormden zaterdag belangrijke thema’s tijdens de druk bezocht G1000-bijeenkomst in de sporthal van het Kei College.

Er hadden zich zo’n 450 mensen uit Heerenveen en omliggende dorpen opgegeven, er kwamen tegen de 400. Vooraf waren willekeurig uitnodigingsbrieven verstuurd aan inwoners, om een zo breed mogelijk publiek te laten meedenken over de toekomst van het centrum.

De G1000 is een groot project, waarmee de gemeente probeert haar inwoners te betrekken bij de toekomstige inrichting. Voor de zomer moeten hier plannen en doelen uitrollen, die voor de gemeenteraad bepalend zijn bij de aanpak van het centrum. Er is jaarlijks 1 miljoen euro beschikbaar voor de uitvoering.

Vol overgave

De meeste mensen bleken enthousiast en wierpen zich vol overgave op het bedenken van ideeën. Mannen en vrouwen van alle leeftijden brainstormden in groepjes en speelden met sleutelwoorden. Aan het einde van de middag konden de bezoekers stemmen op een aantal stellingen die waren voortgekomen uit de werkgroepoverleggen.

Verrassend genoeg vielen de meeste stemmen op het volgende motto: ,,Heerenveen is meer dan sport alleen.’’ Ook het Heerenveense centrum als ,,kloppend hart’’ en ,,bruisend centrum’’ bleken populaire kreten, maar zijn dan ook op verschillende manieren uit te leggen.

Meer groen

Heel concreet was de veel geuite wens om meer bomen aan te planten. Veel bezoekers vroegen om een park, meer bankjes, ontmoetingsplekken, een ,,minder stenig centrum’’ of mooiere straatstenen. Sommigen opperden om bijvoorbeeld het stenige Burgemeester Kuperusplein om te toveren tot groen gebied, met de auto’s in een kelder eronder.

De komende tijd worden de ideeën dieper uitgewerkt, zodat concrete plannen ontstaan.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement