Celstraffen voor smokkelen vluchtelingen

Twee mannen uit Zaandam en Leeuwarden zijn dinsdag in Zwolle veroordeeld tot celstraffen tot 2,5 jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, voor het smokkelen van zeker twintig vluchtelingen uit het Midden-Oosten.

Volgens de rechtbank in Zwolle pikten de 48-jarige Zaandammer en de 46-jarige Leeuwarder, die ten tijde van het smokkelen in Marrum woonde, in april 2014 in Italië met twee busjes Syrische gezinnen op. De vluchtelingen werden een dag later afgeleverd in Ter Apel.

De Zaandammer maakte van het vervoeren van vluchtelingen uit winstbejag een gewoonte, aldus de rechtbank. De politie kwam het duo op het spoor nadat de Franse douane argwaan kreeg.

Beide verdachten zeiden uit menselijkheid te handelen. De rechtbank ziet het tegendeel bewezen: het duo maakte volgens de rechtbank misbruik van mensen in een kwetsbare positie door grote bedragen te vragen voor het vervoer.

De Leeuwarder kreeg met 1,5 jaar cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk een lagere straf dan H. Hij was volgens de rechters slechts betrokken bij één zaak. Tegen beide mannen was een jaar cel meer geëist dan de rechtbank ze oplegde.

De 48-jarige wordt gezien als de initiatiefnemer. De rechtbank vindt vijf gevallen van mensensmokkel bewezen van in totaal zeker twaalf personen. H. kreeg bedragen gestort vanuit meerdere landen in het Midden-Oosten.

De 16.000 euro aan contanten die bij een huiszoeking zijn gevonden, wordt echter teruggegeven. Wel moet hij 4000 euro aan criminele winst aan de Staat betalen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement