Celstraf voor gedetineerden na zware mishandeling in PI Leeuwarden

Drie mannen zijn dinsdagmiddag door de rechtbank van Leeuwarden veroordeeld voor een zware mishandeling van een medegedetineerde in de penitentiaire inrichting (PI) in Leeuwarden, vorig jaar.

Van het trio kreeg een 20-jarige man uit Hurdegaryp de hoogste straf: 30 maanden. Volgens de rechtbank nam hij het initiatief. De twee anderen, Leeuwarders van 27 en 34, kregen 24 maanden cel.

Het trio heeft volgens het OM op 24 augustus vorig jaar in de Marwei een 40-jarige medegedetineerde uit Kootstertille zwaar mishandeld en bestolen. De man hield er onder meer gebroken oogkassen aan over. Ook werden een scheerapparaat, een oplader, een baardtrimmer en aftershave uit de cel gestolen.

De Hurdegarypster zou hebben gedacht dat de man uit Kootstertille 20 gram wiet van hem had gestolen. Hij was de enige van de drie die twee weken geleden tijdens de zitting toegaf geweld te hebben gebruikt.

'Cel is geen woning'

Het OM eiste vijf jaar cel. De officier van justitie vond dat het huisrecht van het slachtoffer was geschonden. De rechtbank ging daar dinsdag niet in mee. De rechtbank vond een cel niet gelijk aan een woning.

Lees ook:Ruzie om drug dreef trio tot mishandeling in gevangenis Leeuwarden

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement