Cel geëist voor oud-politiemedewerker (62) die dronken over zwemmers voer

Een oud-politiemedewerker (62) uit Assen moet wat justitie betreft de cel in voor poging doodslag met zijn zeilboot op de Hegemer Mar.

Advocaat-generaal Van Spanje eiste een celstraf van 18 maanden (waarvan 9 voorwaardelijk) voor poging doodslag door de Drent. Het is dezelfde straf als het Openbaar Ministerie (OM) in eerste aanleg had geëist, maar de Leeuwarder rechtbank achtte alleen slecht vaarmanschap bewezen en legde de Drent een taakstraf op van 120 uur. Het OM ziet genoeg bewijs voor poging doodslag.

De medewerker van de IT-afdeling van de politie was er op vrijdagmiddag 16 augustus 2016 op uit getrokken met zijn waarschip. Hij voer op de Hegemer Mar op de motor – de genua op het voordek ontnam hem een deel van het zicht – toen hij rakelings langs een stelletje voer dat aan het zwemmen was, hangend aan een surfplank.

'Jij hoort niet thuis op een zeilboot'

De zwemmers schrokken en begonnen de schipper na te roepen. ,,Ik heb toen mijn excuses aangeboden”, zei de Drent tijdens het hoger beroep. Het stel nam er geen genoegen mee. ,,Jij hoort niet thuis op een zeilboot”, zouden zij hem hebben toegevoegd. Toen knapte er iets bij de Drent. ,,Als je geïrriteerd bent, dan wil je iets terugdoen.” Hij draaide zijn schip (volgens de verdachte omdat hij die kant op moest) en voer pal richting de twintigers. Zij moesten weg zwemmen om niet geraakt te worden. Hij raakte wel de surfplank. Even later voer hij door een groep kinderen in Optimisten.

Hij had meer dan drie keer de hoeveelheid alcohol op dan op het water is toegestaan. De wijnfles ging op. De politie trof hem na het incident laveloos aan in zijn zeilboot. Dat lag volgens de IT’er niet aan de wijn, maar aan zijn reactie op de pillen die hij slikt tegen zijn hartkwaal. Na zijn scheiding zwierf de Drent voor onderdak van vakantiepark naar vakantiepark. Door het voorval op het meer werd hij bij de politie ontslagen. Het hof doet op vrijdag 15 februari uitspraak.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement