Cel en tbs voor peukenschieter Drents-Friese Wold

De rechtbank heeft de 27-jarige man uit Appelscha die verantwoordelijk is voor twee branden in het Drents-Friese Wold celstraf en tbs met voorwaarden opgelegd.

Op 24 juli vorig jaar - middenin de droogteperiode - schoot hij twee peuken weg, waardoor hij vlakbij de Bosberg twee natuurbranden veroorzaakte.

Aanmerkelijke kans

Volgens de rechtbank heeft de man de aanmerkelijke kans bewust aanvaard dat er brand zou ontstaan door het wegschieten van brandende peuken.

Zijn begeleiders hadden hem hier ook voor gewaarschuwd. Door het handelen van de Appelschaster ontstond er volgens de rechtbank levensgevaar en gevaar voor zwaar lichamelijk letsel.

Verstandelijke beperking

Bij de man, die in behandelcentrum Zeuvenakkers verbleef, is een verstandelijke beperking, een persoonlijkheidsstoornis, een depressieve stoornis en een ptss vastgesteld. De rechtbank heeft de conclusie van deskundigen overgenomen dat de man verminderd ontoerekeningsvatbaar was ten tijde van de branden.

De opgelegde gevangenisstraf van 232 dagen is gelijk aan het voorarrest. De tbs is gebonden aan voorwaarden, waaronder een klinische opname gevolgd door een ambulante behandeling.

Eis: jaar cel en tbs voor man die in Appelscha branden stichtte

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement