Carillon van Dokkum bespeeld ter ere van honderdjarig Litouwen

Vanwege het honderdjarig bestaan van Litouwen als onafhankelijk land wordt vrijdag het carillon van het stadhuis in Dokkum bespeeld.

De bespeling van het carillon is onderdeel van een reeks. Vrijdagochtend wordt het carillon van Amersfoort bespeeld, waarna Amsterdam het overneemt, gevolgd door Den Haag. ‘s Avonds vanaf 19.00 uur laat stadsbeiaardier Auke de Boer in Dokkum een uur lang Litouwse muziek horen. Zaterdag bespeelt hij vervolgens ook nog het carillon van de Martinitoren in Groningen.

Dat De Boer het carillon bespeelt ter ere van de verjarende Baltische staat is met een reden. Hij reisde de afgelopen twee jaar samen met de beiaardiers van Amersfoort, Amsterdam en Den Haag naar Litouwen om concerten te geven op de carillons van Vilnius, Kaunas en Klaipeda.

Ook dit jaar reist het gezelschap weer af naar Oost-Europa. De concerten die ze geven zijn onderdeel van het Litouwse Pazaislio Festival en worden georganiseerd in samenwerking met beeldend kunstenaar en componist Joop Visser uit Easterlittens. Hij werkt aan een project rond het leven en het werk van de Litouwse schilder en componist Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Van deze componist spelen de beiaardiers werk.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement