Carbid: wat kost dat?

Carbidschieten leeft. Op bijna driehonderd plaatsen gaat het donderdag los. Maar wat kost dat eigenlijk?

Carbid is makkelijk te verkrijgen. Het valt niet onder vuurwerk en mag dus het hele jaar verkocht worden. Handelaren bieden een kilo carbid aan voor ongeveer 4 euro. Met één kilo kunnen ongeveer 20 knallen gemaakt worden. Het carbid dat overblijft, laat zich goed bewaren in een luchtdichte emmer of een zak. Wel op een droge plaats leggen.

De meest gebruikte maat voor een carbid-melkbus is 30 liter. Een tweedehands melkbus is al te koop vanaf 25 euro. Zo'n ijzeren bus heeft vaak roest en deuken. Een nieuwe melkbus van roestvrij staal is ook wel te vinden, maar die is wel vijf keer zo duur.

Voor de goede knal moet het deksel stevig op de bus, maar de afsluiting kan ook met een voetbal. Veel bussenverkopers bieden de bal als optie aan, maar bij de speelgoedwinkel zijn ze ook voor 3 euro te koop.

Naast de melkbus lijkt de omgebouwde gasfles populair te worden om mee te knallen. Slimme jongens lassen er een hals op met dezelfde afmetingen als die van een melkbus, zodat er gewoon een deksel of een bal gebruikt kan worden. Op internet zijn de verbouwde flessen te koop vanaf 60 euro.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement