Caparis legt eigen daken vol met 8000 zonnepanelen

Sociale werkvoorziening Caparis legt de daken van drie eigen panden vol met zonnepanelen. Het betreft een investering van 3,8 miljoen euro.

Het gaat in eerste instantie om gebouwen van Caparis in Drachten (Ampèrelaan) en Heerenveen (Industrieweg). Iets later zal ook een gebouw in Leeuwarden (Orionweg) worden aangepakt.

Op deze drie panden komen in totaal achtduizend zonnepanelen. Het dakoppervlak bedraagt opgeteld zo’n 25.000 vierkante meter. Caparis wil de op te wekken elektriciteit zelf gaan gebruiken, voor bijvoorbeeld gebouwen en vervoer.

Lening

Voor de financiering van de zonnepanelen wil Caparis een lening aantrekken bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). De BNG stelt als voorwaarde dat er een gemeentelijke garantstelling is. Gemeenten zijn immers eigenaar van Caparis. De gemeente Leeuwarden heeft aangeboden om de garantstelling aan te gaan.

Leeuwarden vraagt Heerenveen, Smallingerland en Opsterland hierbij wel om ‘naar evenredigheid in de kosten te delen, mocht de garantie op enig moment worden ingeroepen’. Dat lijkt goed te komen. De gemeenten hebben positief gereageerd. De verschillende gemeenteraden moeten de komende weken nog wel akkoord gaan.

CO2-neutraal

Caparis wil meedoen aan de huidige energietransitie en het terugdringen van de CO2-uitstoot. De investering van bijna 4 miljoen euro in zonnepanelen past in het streven van de organisatie om in 2023 CO2-neutraal te zijn.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement