Campus Fryslân: gratis online cursus over meertaligheid

FOTO ANP

Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen start met een gratis online cursus over meertaligheid. Een eerdere gratis cursus over het Fries trok vijfduizend deelnemers.

De zogeheten Massive Open Online Course (MOOC) start 10 april, maar geïnteresseerden kunnen zich nu al inschrijven. Decaan Jouke de Vries van RUG/Campus Fryslân beschouwt meertaligheid als een van de grote uitdagingen van deze tijd.

Mensen die slechts één taal beheersen zijn een minderheid geworden in een globaliserende wereld. ,,We vinden het belangrijk om kennis te delen’’, zegt De Vries, ,,De MOOC is bijvoorbeeld bedoeld voor beleidsmakers en mensen uit het onderwijs of ouders met kinderen die in een meertalige samenleving opgroeien.’’ Studenten die de cursus volgen zouden vervolgens een bachelor of master op het gebied van meertaligheid kunnen volgen.

De opleiding, die voluit ‘Multilingual practices: Tackling Challenges and Creating Oppurtunities’ heet, is ontwikkeld in samenwerking met de Faculteit der Letteren. Campus Fryslân biedt samen met de NHL Hogeschool een eenjarige academische masteropleiding Multilingualism aan, die studenten voorbereidt op bij voorbeeld een baan als beleidsaviseur.

Vorig jaar kwam de universiteit met de gratis cursus Fries ,,Bûter, brea en griene tsiis...’’ Die trok wereldwijd 5000 belangstellenden. Die cursus Introduction to Frisian is gebaseerd op Introduction to Dutch, een andere online cursus, waarvoor zich 70.000 mensen inschreven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland