Mannen met baarden verzamelen zich in en bij café Baard in Baard.  FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Café en Baard vol met baardmannen

Mannen met baarden verzamelen zich in en bij café Baard in Baard. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Mannen met baarden, afkomstig uit binnen- en buitenland, maakten er zaterdag in Baard een gezellige middag van. Selfies bij het dorpskombord en natuurlijk in Café Baard.

Stoere kerels, dat waren het vroeger. Jan, Piet, Joris en Corneel. Mannen met baarden, die de wereldzeeën bevoeren. De slechts een paar meter brede Boalserter Trekfeart ligt er verlaten bij. Op de eerste dag van het vaarseizoen zwemmen er hooguit een paar eenden.

Vrolijke boel

Op het terras van Jaap Prins, sinds een jaar uitbater van Café Baard, is het desalniettemin een vrolijke boel. Tientallen mannen, stuk voor stuk uitgerust met indrukwekkende baard of snor, vermaken zich prima. En ze heten gewoon Rob, Anton en Mike.

Er wordt ‘baardenburg’ geschonken op deze dag van de ‘baardverdubbelaar’. Het idee is om het aantal inwoners van het dorp, 189 in getal, te verdubbelen. daarvoor is een bijzonder gezelschap nodig: mannen met baarden. Prins, gezegend met stijlvol gecoiffeerde baard en snor, is niet de initiator van het ludieke evenement, maar geniet er zelf met zichtbaar plezier van. Het is ook een bijzonder gezicht.

Serieuze grap

De Dutch Beard and Moustache Association (DB&MA) bedacht drie jaar geleden om mannen met baarden zich in het Littenseradielse dorp te laten verzamelen. ,,Een serieuze 1 aprilgrap’’, aldus oprichter Mike Verwijs. ,,Ik had wel eens van het dorpje gehoord. door mannen met baarden die een selfie namen op de brug of bij het bord van de bebouwde kom.’’

De Hagenaar heeft een forse baard gekweekt. Op zijn hoofd zit zijn haar strak van de wax. Een paar keer per jaar organiseert de vereniging een bijeenkomst.

,,We willen als mannen net baarden meer met elkaar in contact komen en ons zichtbaarder maken. En vooral ook om gezellig met elkaar een borrel ter drinken.’’ De ‘meetings’ trekken tientallen tot soms wel honderden belangstellenden.

Zwerver en terrorist

Want een man met een baard heeft het niet altijd gemakkelijk. ,,Je krijgt vaak niet de acceptatie die je verdient. Mensen vinden een baard smerig. Schelden je uit voor zwerver of terrorist. Ook op de werkvloer klinkt er soms kritiek.’’

De baard heeft het leven van Anton Kapitein uit Rucphen totaal veranderd, zegt hij zelf. ,,Ik heb een smal gezicht. De baard geeft mij veel meer zelfvertrouwen. Ik doe foto-shoots en kom op plaatsen waar ik nooit eerder ben geweest.’’

De baardmannen hebben het tij mee. Sinds een paar jaar zijn de harige creaties helemaal in de mode. Hipsters bepalen in toenemende mate het straatbeeld, barbershops vestigen zich in steeds meer steden.

Haartje voor haartje

,,Het zijn schoonheidssalons voor mannen'', grijnst Rob van Zwieten. ,,Een baard knip je ook niet zomaar. Dat gaat haartje voor haartje en dan moet je hem ook nog wassen en verzorgen. Je wilt niet weten hoeveel potjes in thuis heb staan’’, aldus de Alphenaar. ,,Het is ook heerlijk om naar een echte barber te gaan.’’ De plotselinge cultstatus bevalt de mannen uitstekend.

Met de baard is ook voor hem het leven anders. De baard bracht Van Zwieten vorig jaar een week naar Sint Maarten. ,,RTL had mijn foto gezien en wilde dat ik meedeed aan een programma om een week lang op een rubberbootje te dobberen in de Caraïben. Nou ja, op hun kosten wilde ik dat natuurlijk wel. Verder is dat idee natuurlijk helemaal van de zotte’’, grijnst hij.

Leven zonder baard

Het opvallende voorkomen is voor velen meer dan een grap. ,,Mijn moeder onterft mij als ik ’m er nu afhaal’’, weet Mike. Maar toch: er is ook leven zonder baard, meent hij.

,,Ik heb contacten over de hele wereld door het oprichten van de DB&MA en ik kan reizen wat ik wil, maar ik ben tegelijkertijd ook heel nuchter. Het is maar haar. Je moet van het leven zelf een feestje maken en dat probeer ik iedere dag.’’

En omdat de baardmannen zaterdag toch in Friesland waren, mocht een kaatswedstrijdje niet ontbreken. Tot hilariteit, van zowel de deelnemers als de toeschouwers.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct