In 2017 betrad Harry van der Molen (40) als schuchtere Fries de Haagse politieke arena. Vandaag hoort hij dat hij van zijn partij door mag voor een nieuwe termijn.

Tekenend was zijn entree. Van der Molen kreeg als nieuwbakken woordvoerder hoger en middelbaar onderwijs klachten over de lange wachttijd bij het Groningse DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs die de studiefinanciering regelt. Het Kamerlid pakte op een namiddag de telefoon, belde nummer 050-5997755 en liet de stopwatch lopen. Hij stond prompt 64 minuten in de wacht.

De kwestie leidde in juli 2017, Van der Molen was amper drie maanden Kamerlid, tot een stroom kritische Kamervragen aan demissionair minister Jet Bussemaker.

IJverig

Zo zien ze het graag bij het CDA. Vanmiddag maakt de partij de kandidatenlijst bekend voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart. Dat Van der Molen op een hoge plek belandt is een zekerheid. De Leeuwarder ligt goed binnen zijn fractie en wierp zich op als het geweten van de Tweede Kamer. Hij geldt als ijverig en laat zich tijdens debatten de kaas niet van het brood eten.

Van der Molen (1980), zoon van een autospuiter uit Damwald, rolde via een docente die hij kende van het mbo in de politiek. Hij was wethouder van Leeuwarden toen het landelijke CDA hem voor de verkiezingen van 2017 op een hoge achtste plek zette. Zijn hoofd hing ineens meer dan levensgroot op billboards in Friesland. Dat was even schrikken, ook voor dochter Elisa die op enig moment verschrikt uitriep: ‘Heit regent nat!’

Van der Molen was geen man van de schijnwerpers. Eenmaal in Den Haag gooide hij de schroom van zich af. Hij groeide zelfs uit tot een frequente panelgast bij het WNL-televisieprogramma Goedemorgen Nederland. Geen sinecure; Van der Molen is een avondmens pur sang. Minimaal eens per maand gaat ver voor zes uur in de ochtend de wekker af en schuift hij om zeven uur stevig geschminkt aan bij Welmoed, Maaike, Nikki of Lisette.

Om een boodschap sturen

In de Tweede Kamer is PVV-Kamerlid Martin Bosma een gevreesd debater. Er zijn genoeg politici die het in hun broek doen als ze in het openbaar tegenover deze bijdehante en soms venijnige collega komen te staan. In juni 2018 doorstond Van der Molen de vuurproef met glans. Het was hartje zomer en de Tweede Kamer debatteerde over Zwarte Piet. Hij liet zich niet in de val lokken en bleef tegenover Bosma stoïcijns overeind.

Zulks wekte ontzag. Vanaf nu wist iedereen: deze Fries kun je gerust om een boodschap sturen.

De extreme wachttijden bij de DUO zijn opgelost. Tijdens een eerste tussenstand van juli 2017 bleek Van der Molen het meest ijverige Friese Tweede Kamerlid met tien schriftelijke vragen, veertien moties en een amendement. Zijn vragen varieerden van het Nederlandse taalgebruik op lerarenopleidingen (Zijn de d’s en de t’s nog wel belangrijk?) tot studenten die afhaken om hun studieschuld.

Hij haalde de parlementaire geschiedenisboekjes toen een gezamenlijke motie van hem en SP-collega Frank Futselaar na liefst vier stemmingen, waarbij tot vier maal toe de stemmen staakten, in de prullenbak verdween. Dat was niet eerder vertoond.

Friestalige Kamervragen

In Den Haag wierp hij zich op als voorvechter van het Fries. In februari van dit jaar stuurde hij zelfs Friestalige Kamervragen naar de griffie. Die nam daar geen genoegen mee. Van der Molen moest er een Nederlandse vertaling bijvoegen.

Een van de belangrijkste wapenfeiten de afgelopen periode was Van der Molens optreden tegen de intimiderende praktijken van Denk. De partij had er een handje van om met knip- en plakwerk Kamercollega’s van buitenlandse origine aan de digitale schandpaal te nagelen. De Leeuwarder zag hoe hard dit aankwam, onder anderen bij zijn directe CDA-collega Mustafa Amhaouch, en stelde een motie op die paal en perk stelde aan de intimidatie van Tweede Kamerleden. De motie werd op 13 maart 2019 medeondertekend door Kamervoorzitter Khadija Arib. Dat was – opnieuw – een unicum.

Bij zijn entree zei Van der Molen graag in de voetsporen te stappen van Lutz Jacobi, die in haar tijd meerdere malen per week groepen uit Friesland op bezoek had in Den Haag. Hij deed zijn best, maar de coronatijd gooit roet in het eten. Dat geldt ook voor de vrijdagse Friese spreekuren die Van der Molen halverwege zijn Kamerlidmaatschap introduceerde. Hij kwam op het idee dankzij zijn CDA-collega’s Maurits von Martels en Martijn van Helvert, die iets soortgelijks hadden in Limburg en Twente.

Staatssecretaris?

Direct contact met de kiezer staat deze maanden noodgedwongen op een laag pitje. Doordeweeks klinkt het Kamergebouw uitgestorven. ,,Gjin klap oan’’, verzuchtte Oranjeliefhebber Van der Molen in de week voor Prinsjesdag, toen ook door deze festiviteit een streep werd gezet.

Komend jaar wordt dat hopelijk beter. Dat Van der Molen door wil als Kamerlid is geen geheim. Hetzelfde geldt voor het CDA dat hem leerde kennen als een trouw en opbouwend fractielid uit de regio.

Al kan er na de formatie natuurlijk altijd iets nieuws op zijn pad komen. In een interview met het Reformatorisch Dagblad moest Van der Molen kiezen tussen een wethouderschap en een staatssecretariaat. Zijn antwoord: „Staatssecretaris. Wethouder ben ik al geweest. Ik ga graag op zoek naar nieuwe uitdagingen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct