CDA: kijkwijzer voor YouTube moet er nu echt gaan komen

FOTO ANP

De Kijkwijzer moet ook gaan gelden voor YouTube. Het CDA wil dat ouders zo geholpen worden om hun kinderen te beschermen.

De partij wil dat kinderen die op YouTube filmpjes kijken, beter worden beschermd tegen beelden met geweld, seks of grove taal. Daarom moet de Kijkwijzer ook gelden voor online video’s en moet de leeftijdskeuring overal – dus ook op tv – voortdurend in beeld blijven.

Als de leeftijdskwalificatie altijd te zien is, kunnen ouders te allen tijde controleren of de video geschikt is voor hun kind, aldus CDA-Kamerlid Harry van der Molen. Hij haalt de inspiratie voor zijn voorstel uit zijn eigen gezin. ,,Mijn zoon van zeven kijkt regelmatig filmpjes via YouTube. Ik kan als ouder moeilijk bepalen of die wel geschikt zijn voor hem. De Kijkwijzer is een prima hulpmiddel. Dat als je geschreeuw uit zijn telefoon hoort, je even snel over z’n schouder kan zien wat-ie kijkt en voor wie dat geschikt is.’’

Er is al een Europese richtlijn audiovisuele mediadiensten, die bepaalt dat de lidstaten van de Europese Unie toe moeten zien dat minderjarigen worden beschermd tegen schadelijke filmpjes. De regels die gelden voor televisieprogramma’s moeten ook gelden voor videodiensten, zo besloot de Tweede Kamer al in 2015.

Dat betekent dat de Kijkwijzer van het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media ook moet gaan gelden voor alle video’s die in Nederland worden uitgezonden. Maar in de praktijk gebeurt er nog niets.

,,Die aangenomen motie stamt al uit 2015’’, constateert Van der Molen. ,,Ik ga de minister vragen of er vaart mee kan worden gemaakt.’’

De oud-wethouder van Leeuwarden weet dat YouTube niet staat te springen om verantwoordelijk gehouden te worden voor de inhoud van de filmpjes op het platform. ,,Maar dat is een gepasseerd station. Als Facebook 30.000 mensen in dienst heeft die beoordelen of wat er op Facebook staat, wel geschikt is, dan kan YouTube dat ook.”