CDA-Kamerlid rapporteert over moord journaliste Malta

De Raad van Europa heeft CDA-kamerlid Pieter Omtzigt benoemd tot speciaal rapporteur in de moordzaak van Daphne Caruana Galizia, de Maltese journaliste die in oktober bij een bomaanslag werd vermoord.

Omtzigt diende in de Tweede Kamer onder meer een motie in waarin Malta werd opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek, zonder politieke bemoeienis, van de zaak. Caruana Galizia deed veel onthullingen over corruptie op het EU-land en beschuldigde ook de premier hiervan. Voor de moord zitten drie mannen vast, maar onduidelijk is nog erachter zit.

Omtzigt uitte vorige week ook kritiek op LF2018-directeur Tjeerd van Bekkum, die geen politiek commentaar wilde geven op de zaak. Samen met Leeuwarden is namelijk ook de Maltese hoofdstad Valletta dit jaar Culturele Hoofdstad, onder de naam V18.

Toezichthouder Jason Micallef van V18 zorgde voor opschudding door zich laatdunkend over Caruana Galizia uit te laten en op te roepen om het monument voor de journaliste te verwijderen. ,,De stilte uit Leeuwarden is oorverdovend’’, vond Omtzigt hierover.