CDA Achtkarspelen pleit voor nog een aquaduct onder PM-kanaal

Laat die aquaduct bij Kootstertille maar komen. En dring gelijk aan op een tweede onderdoorgang ten zuiden van Buitenpost. Die oproep doet coalitiepartij CDA aan b. en w. van Achtkarspelen.

Eind vorige week maakte het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bekend 162 miljoen euro vrij te maken voor de aanpak van de vaarweg Lemmer-Delfzijl.

Met dat geld wil het ministerie onder meer onderzoeken of het mogelijk is om een aquaduct aan te leggen onder het Prinses Margrietkanaal. Die moet in de plaats komen van de twee huidige bruggen bij Kootstertille en Skûlenboarch.

Brug ten zuiden van Buitenpost

Coalitiepartij CDA noemt de mogelijkheid van een aquaduct een ‘boppeslach’. De partij pleit in een brief aan burgemeester en wethouders van Achtkarspelen zelfs voor een tweede aquaduct. Die moet dan de brug bij Blauforlaet vervangen.

Vooralsnog zijn er geen plannen om deze brug ten zuiden van Buitenpost weg te halen. Volgens Rijkswaterstaat voldoet de doorvaartopening van 16 meter breed ‘bijna’ aan de uitgangspunten.

Of er überhaupt een aquaduct komt, is overigens ook nog maar de vraag. Rijkswaterstaat, die de bruggen over het Prinses Margrietkanaal in beheer heeft, verwacht dat het onderzoek nog zo’n jaar in beslag neemt.

Aanvaringen

Volgens de planning moeten de bruggen bij Kootstertille en Skûlenboarch uiterlijk vóór 2025 vervangen zijn. De bruggen zijn niet alleen verouderd, maar er vinden ook regelmatig aanvaringen plaats met schepen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement