Na bijna een jaar stilstand gaan de Friese buurtbussen maandag de weg weer op. ,,We hoopje dat de reizgers ús aanst wer witte te finen.”

Voorzitter Jaap ten Wolde heeft net met een vrijwilliger de bus van Buurtbusvereniging De Westhoek opgehaald uit de stalling van Arriva in Oosterwolde. Er is nogal wat veranderd om het voertuig ‘coronaproof’ te maken. ,,Een filtersysteem, kuchschermen. En nieuwe kaartjes.” Vroeger was het kaartjes afscheuren en met pin of contant betalen, nu mag het niet meer contant. ,,En de kaartjes moeten worden geprint.”

De Westhoek verzorgt de dienstregeling op de lijn tussen Wolvega, Scherpenzeel, Langelille en tussenliggende dorpen. Alle 22 vrijwillige chauffeurs krijgen nog deze week instructies over de nieuwe regels. Zo mogen voortaan zes in plaats van acht passagiers tegelijkertijd in de bus zitten - de eerste twee stoelen achter de chauffeur moeten leeg blijven - en is er dus nieuwe apparatuur. ,,We vinden het mooi dat we weer kunnen rijden, al is het ook niet zo dat we overdreven blij zijn. Nu is het vooral afwachten hoe het publiek reageert.”

De bus vervoerde veel scholieren van het Linde College en ouderen van omliggende dorpen naar Wolvega en terug. Ten Wolde zegt dat het de vraag is of iedereen het alweer aandurft om de buurtbus te pakken, en bovendien in hoeverre mensen geen alternatief vervoer hebben gevonden. ,,Misschien hebben veel scholieren inmiddels wel een elektrische fiets.”

Aanpassingen in bussen

Vervoerder Arriva was aanvankelijk huiverig voor heropening van de zes Friese buurtbuslijnen, onder meer omdat veel chauffeurs gepensioneerd zijn en in de risicocategorie vallen. Na aanpassingen in alle bussen kwam er nu alsnog toestemming om volgende week weer te beginnen. Volgens woordvoerder Tineke Witteveen is dit een goed moment omdat scholen ook weer meer open mogen en ook andere regels wat worden versoepeld. ,,Sadwaande is mei elkoar yn oerlis bepaald: we geane wer los.”

Ook Pytsje Hospes van de Buurtbus Zuidwest Friesland, die rijdt tussen Stavoren en Hemelum, zegt dat het spannend is hoeveel passagiers er zullen komen. Ze kreeg niet zo heel veel signalen van mensen die de buurtbus hard hadden gemist. Meestal wisten de passagiers wel alternatieven te vinden. ,,Yn ús regio hie allinnich Warns no hielendal gjin iepenbier ferfier. Mar dêr rêde it him wol. Der wienen wol minsken dy’t efkes sels ride woenen.”

'Hooplik komme ús passazjiers wer werom'

Desalniettemin hoopt Hospes op termijn weer richting het oude niveau van twaalf- tot dertienduizend passagiers per jaar te groeien. ,,Hooplik komme ús passazjiers wer werom.”

In Fryslân zijn zes buurtbuslijnen: 101 (Grootegast-Buitenpost-Kootstertille), 102 (Makkum-Hindeloopen), 103 (Stavoren-Hemelum), 104 (Allardsoog-Gorredijk-Tijnje), 107 (Oldeberkoop-Oosterwolde-Appelscha) en 108 (Wolvega-Scherpenzeel). Ze beginnen maandag allemaal weer volgens de dienstregeling te rijden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct