Buurt verbolgen, maar Tjalleberd krijgt zijn school

Buurtbewoners zijn ‘ernstig verbolgen’, maar het dorp Tjalleberd stevent definitief af op een nieuwe dorpsschool.

Burgemeester en wethouders van Heerenveen presenteren de gemeenteraad een kostenplaatje waaruit blijkt dat de nieuwbouw uit kan. Het pand komt op de plek van de huidige multifunctionele accommodatie (mfa) in Tjalleberd.

Kosten: 3 miljoen

De kosten zijn krapaan 3 miljoen euro. Dat is ietsje duurder dan gedacht. Het komt door de benodigde aanpassingen rondom de nieuwe school. In de Aengwirderweg komt een verkeersremmend plateau, het parkeerterrein wordt oostwaarts verlegd en de toegangsweg naar It Hiem moet worden verbreed.

Het financiële gat kan grotendeels worden weggewerkt door de verkoop van de twee oude schoolpanden. De voormalige cbs De Anjewier is al ingenomen door Scauting Tjalleberd, dat hoogbegaafde mensen met autisme helpt met wonen, werken en leren. Scauting wil het pand aankopen.

De plek van De Nijewier is geschikt voor nieuwbouw. Het nieuwe schoolpand wordt twee lagen hoog en krijgt een bouwoppervlak van 1000 vierkante meter.

Vrees voor aantasting woongenot

Het enige probleem is de buurt. Direct omwonenden zijn het niet eens met de komst van de dorpsschool. Hen is altijd voorgehouden dat de nieuwbouw beperkt bleef tot een mfa. Negen buren klommen eerder al in de pen. De lucht is na een gesprek met wethouder Jelle Zoetendal afgelopen maand nog niet geklaard.

De buren vrezen geluidsoverlast en aantasting van woon- en leefgenot. Ze zijn in de woorden van het college ‘ernstig verbolgen’ en kondigen aan de komst van de dorpsschool ‘met alle mogelijke rechtsmiddelen’ tegen te willen gaan.

Komend voorjaar, als een uitgewerkt bouwplan in de Heerenveense gemeenteraad aan de orde komt, kunnen de buren hun zegje doen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement