Niet langer daveren lijnbussen Nijeholtpade voorbij. Het Stellingwerver dorp heeft na jaren weer een eigen haltevoorziening. Dat stemt trots.

Zaterdag, toen Henk Jaspers zijn auto de Stellingenweg bij Nijeholtpade opdraaide, zag hij iemand bij de fonkelnieuwe bushalte staan wachten. ,,Een jongeman met een rugzak’’, vertelt de voorzitter van plaatselijk belang. ,,Ik neem aan dat iemand hem even gewaarschuwd heeft.’’

De passagier kon immers wachten tot hij een ons woog. Hij was twee dagen te vroeg. Pas maandag hield lijnbus 116 richting Wolvega voor het eerst halt bij de nieuwe stopplek langs de provinciale weg . Een Arriva-bus zette er een groep uitgelaten bovenbouwkinderen van basisschool ’t Holtpad af.

De royaal te vroege passagier illustreerde wel de gretigheid waarmee het dorp de haltevoorziening omarmt. Een verhoogd plateau langs de weg, keurig geplaveid, met een glanzend haltebord als meest opvallende kenmerk. Meer is het niet. Nederland telt er duizenden, maar voor Nijeholtpade is de stopplaats heel speciaal. ,,Hier zijn we zeven jaar mee bezig geweest’’, schetst de dorpspreses.

Jarenlang reden de bussen op de N351 ter hoogte van de Kerkweg stoïcijns door, alsof er ten noorden van de route tussen Wolvega en Oosterwolde geen dorpje met potentiële reizigers lag. Alsof Nijeholtpade er niet toe deed. Bussen doemden op aan de einder en flits, weg waren ze weer. Het voelde onprettig.

Maar mede dankzij aanhoudend lobbywerk van Jaspers en de zijnen vonden de gemeente Weststellingwerf, de provincie en vervoersbedrijf Arriva elkaar. De provinciale weg ging ter plaatse op de schop en bij die klus zagen de partijen ook kans om haltes te bouwen. ,,Reken er maar op dat die nooit meer weg gaan’’, jubelde Jaspers in multifunctioneel centrum De Nije Stienze.

Dan moet het dorp laten zien dat het die voorziening ook daadwerkelijk waard is. ,,Jullie moeten er veel gebruik van gaan maken’’, adviseerde wethouder Jack Jongebloed de schoolkinderen, de passagiers van de toekomst.

Hij kan dan in ieder geval rekenen op Iris (10) en haar vriendinnen. Zojuist stapte Iris na een kort ritje vanuit Oldeberkoop als allereerste de bus uit, met uitgestoken hand verwelkomd door Jongebloed. Het was ,,superleuk’’, vertelt ze. De jonge dorpelinge ziet het al helemaal voor zich: shoppen in Wolvega en dan met de bus terug. ,,Ik woon best dicht bij de halte’’, klinkt het trots.

Ooit zat Iris in de bus in Parijs, doet ze uit de doeken, maar daarna nooit weer. Een klasgenootje zegt in het verleden Wenen wel eens in zo’n passagiersvoertuig te hebben doorkruist.

Parijs, Wenen, Nijeholtpade. Sinds gisteren lijken ze een klein beetje meer op elkaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct