Burgertop is er uit: geef Friesland 'mini-Blue Zones'

De provincie moet werk maken van speciale Friese gebieden waarin mensen voor elkaar zorgen en elkaar ondersteunen. In zulke ‘Blue Zones’ staat gezond leven voorop.

Dat is het eerste piketpaaltje dat de eerste Friese Burgertop zaterdagmiddag in Leeuwarden heeft geslagen. Het idee wordt de komende tijd uitgewerkt tot een concreet en gedetailleerder voorstel waarover Provinciale Staten kunnen gaan stemmen.

Friesland laten ‘bloeien’

De Burgertop is een democratisch en politiek experiment. 43 personen van verschillende leeftijden uit verschillende hoeken van Friesland komen drie weekenden samen om een besluit voor te bereiden dat Friesland meer moet laten ‘bloeien’.

Burgertop-leden hebben uiteenlopende ideeën over hoe je dat kunt bereiken, bleek zaterdag tijdens de eerste bijeenkomst. Op basis van een stemming kwamen de meerderheid van de top uit op de zogeheten ‘Blue Zones’.

Doorgaans wordt met een Blue Zone een gebied bedoeld waarbinnen mensen bovengemiddeld oud worden. De term werd eerder al geadopteerd door de kerngroep die de afgelopen maanden de Burgertop voorbereidde.

Mens en omgeving

In een Blue Zone kan het draaien om de gezondheid van de mens, maar ook om de gezondheid van de omgeving en een goede sociale structuur. Dat moet de Burgertop nog nader gaan invullen.

Zondag moet duidelijk worden of de richting die de Burgertoppers op willen, ook aansluit bij de taken en de politieke mogelijkheden die de provincie heeft.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PREMIUM-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PREMIUM-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder PREMIUM, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement