Burgemeesterspost Súdwest-Fryslân: 16 kandidaten

Twaalf mannen, vier vrouwen. Dé gemene deler: ze willen allemaal burgemeester van Súdwest-Fryslân worden.

Het was even wachten nadat de sollicitatietermijn op 12 meid al was gesloten, maar nu is duidelijk dat zich zestien kandidaten hebben aangemeld voor het burgemeesterschap van Súdwest-Fryslân.

De meeste sollicitanten zijn de vijftig jaar gepasseerd. Vier zijn zelfs ouder dan zestig. Er is een rookie van in de dertig en vier kandidaten zijn veertiger. De politieke kleur is breed: vier zijn lid van de VVD, drie van de PvdA, twee van het CDA, twee van D66, één van de ChristenUnie en één van een lokale partij. Drie kandidaten zijn partijloos: zij zijn niet aangesloten bij een partij.

Commissaris van de koning Arno Brok heeft een selectie uit de sollicitanten gemaakt. De vertrouwenscommissie van Súdwest krijgt alle brieven te zien en gaat in gesprek met de geselecteerde kandidaten. Aan de hand van haar verslag, voorzien van een conceptaanbeveling, beslist de voltallige gemeenteraad uiteindelijk welke twee kandidaten op de aanbeveling komen te staan, en in welke volgorde.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties volgt in haar voordracht aan de Kroon in beginsel de aanbeveling van de raad. De Kroon benoemt vervolgens de nieuwe burgemeester per Koninklijk Besluit. Naar verwachting volgt de nieuwe burgemeester eind september waarnemend burgemeester Magda Berndsen op.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement