De actie tegen ondermijning lijkt succesvol: Friese burgemeesters sloten in 2020 fors meer drugspanden dan in het jaar daarvoor.

De teller staat voor 2020 op 77, terwijl dat er in 2019 56 waren. In 2018 ging het om 37 panden, bijna de helft minder dan dit jaar.

De meeste panden gingen dicht in Leeuwarden. Burgemeester Sybrand Buma sloot er 36: 32 in Leeuwarden, 2 in Warten, 1 in Stiens en 1 in Alde Leije. Dat is 5 meer dan in 2019. In de hoofdstad werden 17 wietkwekerijen opgerold, 16 in Leeuwarden en 1 in Alde Leije.

Maar ook de Friese kustgemeenten blijken populair bij criminelen. In de gemeenten Waadhoeke en Súdwest-Fryslân werden elk 7 gebouwen gesloten. Een aantal daarvan houdt verband met arrestaties in de zogenaamde Vidarzaak: een voormalige crimineel liep over naar de politie en lapte als criminele burgerinfiltrant vermeende, internationale drugshandelaren erbij. In Waadhoeke kwamen 7 wietkwekerijen aan het licht, in Súdwest-Fryslan 4.

Ook de oostkant van de provincie is in trek bij de onderwereld. Achtkarspelen sloot 6 panden. Burgemeester Johannes Kramer van Noardeast-Fryslân liet er 5 dichtspijkeren. Een daarvan was een boerderij in Wânswert, waarin een groot drugslaboratorium werd aangetroffen. Maar ook de toegang tot een woonboot in Westergeest ging dicht. Erop werden veelvuldig drugs verhandeld. Daarnaast deelde Kramer nog eens 5 waarschuwingen uit.

Smallingerland telde vier drugspanden, evenveel als het jaar daarvoor. Burgemeester Jan Rijpstra sloot onder meer een berucht appartement in een flat aan de Melkkelder. De politie loste daar in juni in het holst van de nacht een waarschuwingsschot, toen iemand via het dak aan een arrestatie probeerde te ontkomen.

In Weststellingwerf en De Fryske Marren ging het om 3 panden, waaronder een stal buiten Langweer met erin een drugslab. Burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren deelde daarnaast 3 waarschuwingen uit.

De gemeenten Heerenveen en Harlingen telden dit jaar elk 2 gesloten drugspanden, Tytsjerksteradiel en Ooststellingwerf allebei 1. In Oosterwolde betrof het de kringloophal. De huurders daarvan zitten vast op verdenking van drugs- en wapenhandel.

Op de Waddeneilanden en in Opsterland en Dantumadiel lijken criminelen nog geen voet aan de grond te hebben. Al werd in het Opsterlandse Nij Beets wel 1 wietkwekerij opgerold.

Ondermijning

De politie en de Friese gemeenten besloten samen op te treden tegen ondermijning. Districtschef Sylvia Te Wierik van de politie Fryslân liet in deze krant eerder al weten dat ,,wanneer we als politie en gemeenten als één overheid optreden, kunnen we ondermijning een halt toeroepen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Ondermijnende criminaliteit
Terugblik 2020
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct