Burgemeesters slaan alarm over Noordzeetransport: milieuramp van nationale omvang

De drukke vrachtvaartroute nabij het waddengebied bedreigt veiligheid en milieu, schrijven de eilandburgemeesters aan de Tweede Kamer.

De burgemeesters vragen de Tweede Kamer de verantwoordelijk minister te laten erkennen dat ,,een ramp als deze’’ niet nog eens mag gebeuren. Ze stellen voor containerverlies bestuurlijk gelijk te stellen aan morsing of lozing van stookolie.

Milieuramp van nationale omvang

Het overboord gaan van bijna 300 zeecontainers van MSC Zoe op Nieuwjaarsdag is in dit licht een milieuramp van nationale omvang, aldus de vijf burgemeesters. Als natuurdomein, als werelderfgoed en als toeristisch gebied is de Waddenzee zeer kwetsbaar voor zeevervuiling en scheepsrampen.

De Noordzeebodem zal blijven vervuild zijn, terwijl zeefauna en watervogels vergiftigd kunnen raken. Aanspoelend afval vervuilt de stranden en stelt badgasten en eilanders aan gevaar bloot.

Zorgen

Het baart de burgemeesters zorgen dat containers ,,zo gemakkelijk’’ overboord gaan. Nederland draagt met Denemarken en Duitsland verantwoordelijkheid voor het voorkomen van incidenten als met de Zoe.

Voor de korte termijn willen de burgemeesters dat:

- toezicht op het beladen en sjorren van zeecontainers beter wordt;

- verplicht gebruik van een GPS-baken op containers die langs de eilanden varen;

- verplichte plaatsing van een chip op de containers, waaraan lading en gevarenklasse kan worden afgelezen;

- toezicht op de routes die kapiteins kiezen boven de Waddeneilanden.

De burgemeesters zijn het beu dat over deze technische ingrepen al jaren vruchteloos wordt gedebatteerd. ,,Het is de hoogste tijd voor concrete maatregelen en politieke actie’’, aldus de brief. De brief eindigt met het verzoek om de punten in een Kamerdebat aan de orde te stellen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement