Burgemeester vroeg commissaris geen extra geld voor Blokhuispoort

Door de burgemeester van Leeuwarden is geen geld gevraagd voor de Blokhuispoort en door de commissaris van de koning is niets toegezegd.

Dat zei commissaris van de koning Arno Brok woensdag. Er is volgens hem geen bestuurlijk overleg geweest over de Blokhuispoort tussen burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden en hemzelf. Niet in december en ook niet op een ander moment.

In december vorig jaar hadden beide bestuurders een ,,bila’’: bilateraal overleg, over allerlei onderwerpen. De Blokhuispoort kwam kort voorbij, waarbij Crone volgens Brok aangaf dat er een probleem was. Er is volgens hem door Crone niet om geld gevraagd en door hemzelf is niets toegezegd.

Onderzoek naar subsidie

Wel is afgesproken dat Leeuwarden zou onderzoeken hoe het zit met het verhaal van een mogelijke extra subsidie van 1,2 miljoen door de provincie. Van de kant van Leeuwarden is daarop bij herhaling gezinspeeld.

Volgens de provincie lag er geen belofte. De conclusie van het ambtelijke onderzoek was volgens Brok dat ,,der gjin ferskil fan ynsicht is’’.

Nooit gevraagd

De commissaris zegt dat hij door Leeuwarden en Blokhuispoort-eigenaar BOEi nooit om een nieuwe subsidie is gevraagd. Nieuw geld zit er ook niet in, zegt gedeputeerde Sander de Rouwe. Met een bijdrage van 7,8 miljoen is de provincie volgens hem al ,,buitengewoon royaal’’ geweest voor de Blokhuispoort. ,,, Dit is het . Vanaf dag één. Maximaal.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Blokhuispoort