Burgemeester stelt raad gerust: GGZ heeft kliniek in de hand

Er is een reorganisatie gaande bij de FPA (Forensisch Psychiatrische Afdeling) in Franeker, maar GGZ Friesland heeft de situatie volledig in de hand.

Burgemeester Hayo Apotheker ging donderdagavond in de gemeenteraad van Waadhoeke in op vragen van Gemeentebelangen naar aanleiding van publicaties over de FPA.

Woensdag had de burgemeester naar aanleiding van artikelen in de media over onrust in de kliniek en klachten van cliënten dat ze geen behandeling krijgen een gesprek met de top van de FPA, een lid van de Raad van Bestuur van de GGZ en de politie.

'Geen toename risicovolle situaties'

De uitkomst is volgens Apotheker dat er geen toename is van risicovolle situaties. ,,Er is een reorganisatie gaande, maar er is geen sprake van vermindering van opleidingsniveau bij het personeel.’’ Wel gaf de GGZ aan de organisatie-ontwikkeling mogelijk te willen intensiveren om de professionele rust terug te krijgen die gewenst is.

De politie gaf aan dat er geen toename van incidenten is. Niet op het terrein van de GGZ, ook niet buiten poorten. Dit laatste vormde een zorg van Gemeentebelangen: wat zijn de risico’s voor inwoners van Waadhoeke, voor medewerkers van de GGZ en voor patiënten?

Kwestie besproken

De partij vindt dat de onrust rond de kliniek op de agenda moet komen van het driehoeksoverleg tussen burgemeester, politie en Openbaar Ministerie. Dit is al gebeurd, stelde Apotheker, wijzend op het gesprek met de teamchef van de politie, de burgemeester en de ambtenaar openbare orde en veiligheid.

Ook is de kwestie besproken in de regionale werkgroep verwarde personen.

Op de FPA worden voornamelijk mensen behandeld die in aanraking zijn gekomen met politie en justitie en psychiatrische klachten hebben. De kliniek kwam in het nieuws omdat 80 procent van het personeel vervangen wordt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement