Burgemeester moet Fries snel kunnen verstaan

Fries spreken is geen vereiste voor de nieuwe burgemeester van Tytsjerksteradiel, maar hij of zij moet de taal op korte termijn ten minste kunnen verstaan.

Dit staat in de profielschets die de zeven fractievoorzitters hebben opgesteld. Tytsjerksteradiel zoekt een burgemeester die midden tussen de mensen staat, een verbinder is op het gemeentehuis en een boegbeeld naar buiten toe. Hij of zij moet gevoel hebben voor de Friese mentaliteit en identiteit. Passieve beheersing van de de Friese taal is nodig om goed te kunnen communiceren met de inwoners.

Aan de ene kant moet de burgemeester verbindingen leggen tussen organisaties, bedrijven en bevolking, maar tevens moet hij oog hebben voor de eigenheid van alle zeventien dorpen. De burgervader of -moeder moet zelf ook ‘warber en belutsen’ zijn in de samenleving.

Op het gemeentehuis moet de nieuwe burgemeester een ‘coachende’ rol op zich nemen. Als voorzitter van de raad moet hij erop toezien dat elk vergaderstuk op de juiste manier behandeld wordt. Hij moet daarbij de raad een spiegel voor durven houden.

Als de burgemeester elders namens de gemeente optreedt, is het gewenst dat hij trots is op Tytsjerksteradiel en dat met enthousiasme en ambitie uitdraagt. Hij moet bestuurlijke netwerken onderhouden en kan daarvoor nevenfuncties vervullen, maar een belangrijk criterium daarbij is dat die niet ten koste gaan van de beschikbaarheid voor de eigen gemeente.

De gemeenteraad stelt de profielschets maandag over een week vast. Die dag wordt ook oud-staatssecretaris Wilma Mansveld geïnstalleerd als waarnemend burgemeester.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement