Burgemeester Waanders: Veiligheid gaat boven recht op demonstratie (+video)

Uit vrees voor ernstige wanordelijkheden heeft loco-burgemeester Pytsje de Graaf rond kwart voor twaalf een demonstratieverbod in Dokkum afgevaardigd. Volgens burgemeester Marga Waanders, die op dat moment zelf op de kade klaar stond voor de ontvangst van Sinterklaas, was dit nodig om de veiligheid van publiek en demonstranten te kunnen waarborgen.

Jammer, dit protest kan niet

Dat zei de burgemeester van Dongeradeel vanmiddag om half drie, een uur nadat de landelijke intocht van Sinterklaas was geëindigd. ,,Mensen in de stad hadden contact met mensen buiten de stad. De politie had laten weten te vrezen voor ernstige wanordelijkheden, dan staat er maar één ding te doen: dit protest kan niet”, legde Waanders uit. ,,Jammer dat dit gebeurd is. In de stad is de intocht fantastisch verlopen. Buiten Dokkum was wel blikschade, gelukkig geen persoonlijk letsel.”

Noodbevelen

Voorstanders van Zwarte Piet hadden op weg naar Dokkum wegen geblokkeerd voor bussen met demonstranten, onder andere op de A7 bij Oudehaske. In Dokkum zelf doken twee verschillende kleine groepen met anti-Piet-demonstranten op. In totaal werden daarvoor acht noodbevelen uitgereikt. ,,Jammer, want we hadden twee plekken vrijgemaakt waar mensen die tegen, maar ook vóór Zwarte Piet zijn hadden kunnen demonstreren”, legde Waanders uit. Daartoe had - ,,bij voorkeur” - wel 48 uur tevoren een vergunning aangevraagd moeten worden. Dat had alleen de stichting Nederland Wordt Beter (Kick Out Zwarte Piet) gedaan, met succes.

Democratisch recht

De organisatoren van de demonstratie noemen op sociale media het verbod een verlies voor de democratie . ,,Ik had ze gewaarschuwd dat ze er niet van uit zouden moeten gaan dat ze hier met applaus ontvangen zouden worden, maar we leven ook in een democratie. Dat de demonstratie dan afgeblazen moet worden, is jammer. Demonstreren is een democratisch recht, maar veiligheid gaat voor. Helaas zijn we met de Pieten-discussie nog niet uit het stadium van polariseren.”

Naar verluidt vijftien Dokkumer ondernemers slaagden er wel in hun mening op een spandoek te tonen. Voorafgaand aan de intocht vloog er een vliegtuigje over de stad met een doek met de tekst ‘Wij willen Zwarte Pieten!!!’. ,,Trotse sponsor van dit vliegtuig”, postte Hans Ludema, eigenaar van Ludema Bestratingen, op Facebook.

In de stad zelf hebben zich volgens Waanders geen incidenten voorgedaan en zijn geen aanhoudingen verricht. Ook buiten Dokkum zijn geen mensen aangehouden. Wel doen politie en Openbaar Ministerie nog onderzoek naar mogelijke strafrechtelijke vervolging .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Video
Intocht Sinterklaas Dokkum