Burgemeester Crone wil opheldering over huisartsentekort in Leeuwarden

Burgemeester Ferd Crone wil opnieuw met De Friesland Zorgverzekeraar in gesprek over het huisartsentekort in Leeuwarden.

Dat zei Crone woensdag tijdens de vergadering van Veiligheidsregio Fryslân. Leeuwarden worstelt sinds het najaar met een acuut tekort aan huisartsen.

Opheldering

Crone wil opheldering nu eerder deze week in het tv-programma Radar een echtpaar aan het woord kwam dat verhuisd is van Beekbergen naar Leeuwarden en zijn oude huisarts moet aanhouden. Dat is lastig, als die 150 kilometer verderop woont.

Bij de Leeuwarder Courant blijven zich eveneens mensen melden zonder huisarts. ,,Over enkele weken verhuizen wij naar Leeuwarden, we zijn zonder resultaat op zoek gegaan naar een huisarts. De zorgverzekeraar kan ondanks de zorgplicht niets voor ons betekenen”, meldt Mieke Oosterhuis. Jeremy Hof heeft hetzelfde probleem. ,,Als student zonder ouders is dat zeker niet makkelijk.”

Tweede Kamerlid Aukje de Vries (VVD) sprak minister Bruno Bruins dinsdag andermaal aan op de problematiek. Zij wacht het actieplan af dat De Friesland op dit moment met andere betrokken partijen opstelt. ,,De minister gaat kijken of de opleidingsplaatsen goed gespreid zijn. Dat kan helpen, want die blijven vaak hangen.”

Wachtlijst

Volgens De Friesland staan er tot twintig mensen op de wachtlijst. ,,In februari is het probleem weer toegenomen. Er moet een praktijk bij, daar werken we aan”, zegt woordvoerder Rob Propsma.

In Heerenveen kan Bert van Wier geen huisarts vinden. Volgens huisarts Joost Bronswijk van de lokale huisartsenkring zitten de praktijken in Heerenveen al jaren vol, maar wordt er altijd gezorgd dat er één of twee praktijken open zijn. ,,Dat betekent wel dat je soms een huisarts aan de andere kant van het dorp hebt.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement