Burgemeester: ‘Voorstanders Zwarte Piet wachtten tegenstanders in Dokkum op met zwaar vuurwerk’

In een open brief licht burgemeester Marga Waanders maandag toe waarom de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet zaterdag op het laatste moment is afgelast. Voorstanders van Zwarte Piet zouden in de stad de tegenstanders opwachten met zwaar vuurwerk.

De drie bussen van de anti-pietbetogers werden zaterdagochtend geblokkeerd op de A7 bij Oudehaske. Nadat de politie hen ontzette konden de bussen aanvankelijk hun reis richting Dokkum vervolgen. Toen de gemeente berichten kreeg dat ook op de Wâldwei en Sintrale As plannen voor blokkades waren en de demonstranten met zwaar vuurwerk opgewacht zouden worden in de stad, werd een noodbevel uitgevaardigd.

In de brief schrijft Waanders nogmaals te betreuren dat het zover is gekomen. Kick Out Zwarte Piet had goede afspraken met de gemeente gemaakt over de demonstratie. Ook was er ruimte voor de voorstanders om te demonstreren.

,,Ik vind het erg jammer dat dit allemaal gebeurd is’’, schrijft ze. ,,Mensen hebben gebruik gemaakt van hun recht om te komen demonstreren en er zijn op voorhand goede afspraken gemaakt. Aan voorstanders van zwarte piet was binnen dezelfde afspraken volop ruimte om hun standpunten kenbaar te maken, daar hebben ze geen gebruik van gemaakt.’’

Waanders zei zaterdag na de intocht al dat de demonstratie in verband met de veiligheid was verboden.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement