Buren verdelen Postcode-miljoenen in Eastermar

Tjeerd Posthumus kijkt beduusd in de camera van RTL. Hij is in een klap multimiljonair. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Tjeerd en Marian Posthumus uit Eastermar keken maandagavond vol ongeloof in de camera. Maar op de door Winston Gerschtanowitz overhandigde cheque stond toch echt een bedrag van 8.983.333 euro.

Ook het nieuwe jaar voor de buren Romke en Sonja de Haan aan de Industrieweg in Eastermar is goed begonnen. Zij krijgen van Martijn Krabbé 17.966.667 euro.

Het is al de hele dag onrustig in het dorp, wanneer blijkt dat de hoogste Postcodekanjer van 53,9 miljoen euro is gevallen op postcode 9261. De helft van dat bedrag gaat naar de beide families in hun twee-onder-kapwoning aan de Industrieweg. Eastermarders zien maandag de rode vrachtwagen van de Postcodeloterij parkeren op It Breed. ,,Hast ek in lot?’’ is misschien wel de meest gestelde vraag van de dag in het dorp.

Marijke en Marcel van der Heide wonen op een steenworp afstand van It Breed. Het stel schreef op de kalender bij de eerste week van januari: Postcodeloterij opzeggen. Ze zijn blij dat ze het niet gedaan hebben: nu zijn ze spekkoper, al is maandagavond nog niet bekend hoeveel ze precies gewonnen hebben.

loading

,,It is ús te djoer, it is dochs wer 13,25 per trekking. Wy hawwe twa bern dy’t ek jild koste. Myn man is riolearder en ik wurkje yn in winkel. It jild is tige wolkom by ús. It libben is al djoer genoch.’’ Grote plannen met het geld heeft het echtpaar niet. ,,Myn bern ha my frege: at jim wat winne, mei ik dan in bestjoerbare trekker ha? En myn broerke ek?’’ Een grote vakantie staat ook niet op de planning: het gezin blijft trouw aan de camping in Bakkeveen. ,,Dêr fine wy it gewoan gesellich.’’

,,We hawwe it no wat rommer yn ’e moanne. Dat is wolkom. Miskien sille we it hûs oanpasse, mar dat wit ik noch net. Miskien wat ôflosse of sa. Wy hawwe al in caravan, dus dat hawwe wy net mear nedich’’, zegt Marijke.

Vrachtwagenchauffeur Melle de Boer zit zijn kansen te berekenen in kroeg ’t Breed. Hij heeft vier loten op zijn naam staan. Het bewijs, zijn bankafschrift, laat hij blij zien. ,,Ik keapje niks. Earst mar efkes sjen at it wol wier is. Wy litte ús ferrasse. It is wol bysûnder. Wa begjint sa it nije jier?’’ Naast hem staat plaatsgenoot Eelke, die niet met zijn volledige naam in de krant wil. ,,Ik krige in telefoantsje fan myn dochter. Ik koe it net leauwe.’’ Hij heeft een lot, en wilde er eigenlijk voor de jaarwisseling een bijkopen. ,,Mar dat wie lizzen bleaun en ha ik net dien. Jammer, ja. Mar ach, in aardichheidsje is wolkom.’’

Er worden op de postcode 9261 twee soorten prijzen verdeeld. Een wijk- en een postcodeprijs. Deelnemers uit de winnende postcode, bestaand uit vier cijfers en twee letters, verdelen 26,95 miljoen euro. Deelnemers uit de winnende wijkcode, de eerste vier posities van de postcode, verdelen de andere helft. Een lot kan niet zowel de wijk- als de postcodeprijs krijgen. De winnende postcode ligt aan de Industrieweg.

Van rouw naar euforie

De sfeer in het dorp gaat in een paar dagen tijd van rouw naar euforie. Afgelopen vrijdag overleed Durkje Brander , een buurtzuster en geliefd dorpeling. Ze werd aangereden door een vrachtwagen. De ene vrachtwagen bracht ongeluk, de rode vrachtwagen van gisteravond bracht geluk. ,,Het is heel raar’’, vertelt Wilma de Vries, voorzitter van Dorpsbelang. ,,We hebben met het dorp geld ingezameld voor een rouwadvertentie in de krant’’, vertelt ze. ,,Ze deed veel vrijwilligerswerk, iedereen kende haar.’’ Volgens dorpelingen heeft ze elke baby in het dorp wel een keer vastgehouden.’’ De hechte dorpsgemeenschap rouwt om haar dood, terwijl er ook een flinke prijzenpot verdeeld mag worden.

Het 1500 inwoners tellende dorp is niet de eerste Friese gemeenschap die in de prijzen valt. Inwoners van Sloten mochten in augustus nog twee miljoen verdelen. In Scharnegoutum wonnen deelnemers ruim 1,1 miljoen euro in april vorig jaar. Een klein jaar geleden wonnen inwoners van Sneek 800.000 euro.