Veiligheidsregio-voorzitter Sybrand Buma: 'De terrassen staan hoog op de lijst, samen met de avondklok'

Sybrand Buma. FOTO ANP

,,Het belangrijkste dat ons is meegegeven is dat de cijfers de goede kant op gaan en dat er mogelijk versoepelingen volgen in de week van 19 april.” Dat zegt Sybrand Buma, voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân.

De voorzitters van de veiligheidsregio’s kwamen dinsdagmiddag bij elkaar en kregen een inkijkje in hoe het kabinet de samenleving richting de zomer weer wil openen. ,,De komende week is heel belangrijk. Dan moet blijken of het lijkt dat er een positieve ontwikkeling in het aantal besmettingen is of dat de positieve tendens beklijft. Daar zullen het kabinet, het OMT en het RIVM naar kijken.”

Als die positieve tendens beklijft, dan zouden er versoepelingen mogelijk zijn vanaf de week van 19 april. ,,De terrassen staan hoog op de lijst, samen met de avondklok. Maar ook meer ruimte voor bijvoorbeeld voor sport. Maar voor alles geldt: alles is afhankelijk van de besmettingscijfers. En daarbij komt dat iedere stap tot verruiming leidt tot meer risico.”

'Het openen van terrassen vind ik ook heel belangrijk, maar wel in breder perspectief'

Diverse burgemeesters pleitten de afgelopen dagen voor de opening van terrassen uit het oogpunt van de handhaving. Mensen zoeken elkaar bij mooi weer nu op in parken en op pleinen. Buma liet zich niet vooraf horen. ,,Ik ben heel voorzichtig met het doen van pleidooien als voorzitter van de Veiligheidsregio. Het openen van terrassen vind ik ook heel belangrijk, zowel voor de gasten als voor de ondernemers, maar wel in het perspectief van een breder openingsplan.”

Met een breder openingsplan doelt Buma ook op meer mogelijkheden dan alleen de horeca. Ook de detailhandel heeft het moeilijk, net als de musea en theaters. ,,Maar alles valt of staat met hoe de cijfers zich de komende week ontwikkelen en met wat het kabinet dan volgende week besluit.”

En het is volgens Buma goed om een eventuele verruiming van maatregelen in het juiste perspectief te blijven zien. ,,De beperkingen blijven: geen grote groepen bij elkaar, geen evenementen. Het geduld wordt nog wel even op de proef gesteld.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus