Buisman wil provincie geld niet terugbetalen

Statenlid Pieter Buisman stapte donderdag naar de Raad van State in Den Haag tegen Provinciale Staten van Fryslân. De laatste eisen 17.794 euro terug van zijn Stichting Ondersteuning Statenfractie Buisman.

Het voormalig PVV-statenlid vindt de terugvordering onterecht. Buisman is inmiddels voor verduistering door de strafrechter veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf. Hij is daartegen in hoger beroep gegaan, zegt zijn raadsvrouw Fonny Postma.

Na zijn vertrek uit de PVV-fractie kreeg Buisman in april 2014 ondersteuningssubsidie van Provinciale Staten voor een eigen eenmansfractie. Buisman boekte het hele bedrag over naar zijn privérekening. Hij werd als het ware zijn eigen fractiemedewerker. Dat is dubbele beloning, en daarom niet toegestaan. Volgens het provinciebestuur had Buisman een aparte fractiemedewerker moeten aantrekken. Het opgeëiste bedrag is nog niet terugbetaald.

Buisman is momenteel een schuld aan het aflossen van zo’n 5000 euro die in 2015 op soortgelijke wijze is ontstaan. Tegen deze eerste terugvordering heeft het Statenlid geen beroep ingesteld. Volgens raadsvrouw Postma heeft Buisman destijds alles in het werk gezet om een fractiemedewerker te vinden, maar is hij daar niet in geslaagd. ,,Achteraf had hij dit zo niet moeten doen’’, zegt Buismans raadsvrouw. De Raad van State oordeelt over circa zes weken of het geld alsnog moet worden terugbetaald.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland