Buigen of barsten voor Samsom met kinderpardon

Een groep PvdA’ers uit de regio draait partijleider Diederik Samsom de duimschroeven aan. Hij moet overstag met het kinderpardon.

De leden eisen dat Samsom een breed pardon bewerkstelligt bij coalitiegenoot VVD. Zo niet, dan schrijven ze een extra partijcongres uit.

Het verzet wordt geleid door Esther van Dijken uit Baflo, geholpen door Chris van Beek uit Easterlittens. Van Dijken zit maandag met Samsom aan tafel.

De beweging leidde op 4 juni al tot een extra politieke ledenraad in Nieuwegein. Die kreeg geen bevredigend slot. De stap naar Samsom is de laatste poging om de partijtop te sparen, meldt Van Dijken.

Het uitschrijven van een partijcongres door ontevreden leden wordt gezien als een brevet van onvermogen.

Een extra partijcongres hing recent één keer eerder in de lucht bij de PvdA; in 2013 over de strafbaarheidstelling van illegalen, destijds onder aanvoering van Sander Terphuis. De strafbaarheid werd uiteindelijk geruild met de VVD tegen 0,5 miljard lastenverlichting voor hogere inkomens.

Van Dijken verlaat pas tevreden het kantoor van Samsom als hij belooft het gesprek aan te gaan met de VVD. ,,Het is klip en klaar: dit moet hem een kabinetscrisis waard zijn.’’

Samsom geeft via zijn woordvoerder een korte reactie. ‘Ik kijk uit naar een vruchtbaar gesprek’.

Lees ook het LC+ artikel Je nek durven uitsteken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement