Buddy's helpen met inburgering

Twintig leerlingen van de Internationale Schakelklas (ISK) in Leeuwarden zijn gisteren gekoppeld aan twintig buddy’s van andere vestigingen van Piter Jelles.

Twee jongens leggen elkaar nog even snel iets in het Arabisch uit, voordat ze opstaan en naar hun buddy toelopen. De veertig pubers hebben allemaal kaartjes ingevuld om het ijs te breken. De scholieren hebben getracht antwoord te geven op vragen als ‘wat wil je nooit kwijtraken?’ en ‘wat doe je het liefst?’. Het doel daarvan is gespreksstof te hebben met hun nieuwe vriend of vriendin.

Vraagbaak en maatje

De twintig leerlingen die als buddy’s fungeren, komen van de Leeuwarder scholen het Stedelijk Gymnasium, De Dyk en De Foorakker. De leerlingen van de ISK hebben voor de zomervakantie hun traject, waarin ze Nederlands leerden, afgerond. Het is de bedoeling dat ze dan doorstromen naar een andere school van OSG Piter Jelles of beginnen aan een mbo-opleiding. De buddy’s, die voor een half jaar toegewezen zijn, zijn een vraagbaak en maatje voor de nieuwkomers.

Comfortzone

Fransje Meijerink (16), leerlinge van het Stedelijk Gymnasium, heeft geholpen het project op te zetten. Ze heeft ervoor gezorgd dat tien van haar schoolgenoten zich opgegeven hebben als buddy. ,,Het is belangrijk om een andere kijk te krijgen op de wereld. Het is zo makkelijk om in je eigen comfortzone te blijven. Veel leerlingen zien alleen hun eigen wereldje. Als buddy kun je daar even buiten kijken.’’

Amerika

Angela Zurhaar heeft net gymnasiaste Vera Meijerhof toegewezen gekregen als buddy. De leerlingen zijn aan elkaar gekoppeld op basis van wederzijdse hobby’s, leeftijd en karaktereigenschappen. ,,Ik hoop dat ik hier vrienden aan overhoud’’, zegt Angela, die twee jaar geleden vanuit Amerika naar Nederland gekomen is. ,,En ik wil mijn Nederlands verbeteren door met Vera af te spreken. Na de zomer wil ik graag naar het mbo om de opleiding game artist te doen.’’ Vera verwacht op haar beurt door de buitenschoolse activiteiten veel op te steken van andere culturen.

Theedrinken of huiswerk

Per koppel mogen de maatjes bepalen waar ze behoefte aan hebben. Een goed gesprek, een keer samen sporten, theedrinken of huiswerk maken? ,,Alles mag’’, vertelt Ingrid van den Bosch, begeleider van Peer2Peer, de coachingsmethode die gebruikt wordt. ,,De nieuwkomers en hun maatjes worden goed begeleid’’, zegt Van den Bosch. Als het project een succes is, wordt gekeken of het langere tijd ingezet kan worden.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement