Brutaal: Parkeerbeheerders Schiphol nemen in Gorredijk huis van vakantiegangers over

FOTO ARCHIEF

Een bijzondere melding maandagavond laat vanuit Gorredijk. Hier trof een buurman in een woning aan ‘t Leantsje twee onbekenden aan. De politie ging op onderzoek uit.

Het bleek te gaan om twee parkeerbeheerders uit de omgeving van Schiphol. Het duo - een man (32) zonder vaste woon- of verblijfplaats en een vrouw (30) uit de Filipijnen - bestierde op de luchthaven een ‘valet parking’ (parkeerservice).

Hoe deze twee in Gorredijk belandden? Met de huis- en autosleutels van een stel uit dit dorp. Deze vakantiegangers hadden de sleutels afgegeven aan de parkeerbeheerders toen zij op reis gingen.

Aan de autosleutels zaten de huissleutels vast. En deze verleiding konden de parkeerbeheerders blijkbaar niet weerstaan.

Licht in de woning

Een buurman zag maandagavond - onverwacht - licht branden in de woning aan ‘t Leantsje. Tot zijn verbazing deed een man open. Deze vertelde dat hij toestemming van de bewoners had om in de woning te verblijven, omdat hij zelf geen huis heeft. Hij zou er ook mogen slapen.

De buurman en de politie vertrouwden het niet. Na een telefoontje naar de buren, op hun vakantieadres, bleek dat het verhaal van de man niet klopte.

De parkeerbeheerder wist dat de Friezen niet thuis waren en was samen met zijn vrouwelijke kompaan naar Gorredijk gereden. Het duo had hier intrek genomen in het huis van de vakantiegangers. De twee hadden drugs bij zich en maakten al volop gebruik van alle voorzieningen in de woning, meldt de politie Oost-Fryslân.

Aangehouden en vastgezet

De twee zijn aangehouden en vastgezet. De auto waarmee zij van Schiphol naar Gorredijk zijn gereden, is in beslag genomen. Waarschijnlijk is ook de wagen zonder toestemming gebruikt.

De man die in Gorredijk bij de deur verscheen, had nog meer autosleutels in zijn bezit. Hiernaar doet de politie ook onderzoek. Mogelijk heeft hij de afgelopen tijd van meer woningen gebruik gemaakt terwijl de eigenaren op vakantie waren.