Bruine vloot verzamelt bij het eilandje Pampus voor manifestatie

175 charterschepen, waaronder veel historische, zijn dinsdagochtend vertrokken vanuit Lelystad naar het eilandje Pampus. Daar gingen ze voor anker om te protesteren tegen het uitblijven van hulpmaatregelen. De LC ging mee.

Kapitein Mario Czok van tall ship Antigua van de Tall Ship Company uit Franeker besloot in stijl, dus zeilend, richting het eilandje te gaan. Eigenlijk had het schip nu voor de derde keer dit jaar met betalende gasten rond Spitsbergen moeten varen.

De tekst gaat door onder de foto.

loading

Volgens de schippers – de vloot telt zo’n 400 schepen in totaal – zitten er door de coronacrisis veel faillissementen aan te komen in hun sector. In de zomermaanden wordt het geld verdiend met vakantie- en andere reizen die nu niet kunnen doorgaan. Met de faillissementen dreigt ook een stuk historie te verdwijnen van de Friese en Hollandse wateren.

LC Live was dinsdag te gast op de Admiraal Van Kinsbergen, een barkentijn uit de 19e eeuw. Op dat schip spreken we met schipper Jantine van Berkel uit Pingjum, die samen met haar man al jaren over het Wad zeilt met hun schip de Zwarte Valk. Verder spreken we Joost Martijn, woordvoerder van de Hollandsche Zeilvloot, de organisator van het protest.

Kijk de uitzending hier terug.

loading