Brugschilderij van Sven (5) aan flarden, nieuw doek komt eraan

Verdrietig is ze ervan, Marijke Bijlsma. Het kunstwerk van haar kleinzoon Sven Leon van der Meulen (5) hing plots gehavend onder een brug over de Tsjonger.

Sven is de jongste deelnemer aan kunstproject Brug, Brêge, Bridge van de Friese Milieu Federatie. Daarvoor werden dit voorjaar de onderkanten van tachtig beweegbare bruggen in Friesland van schilderijen, foto’s of gedichten voorzien.

Oma Marijke stuurde een kleurig vingerverfwerk van haar creatieve kleinzoon in en warempel: dat kwam door de schifting.

Flink uitvergroot kreeg de vrolijke schildering een plek onder twee bruggen: eentje bij Winsum, de ander onder de brug over de Tsjonger ten zuiden van Jubbega.

Losse repen doek

Toen Bijlsma donderdag een kijkje wilde nemen bij de laatstgenoemde brug zag ze tot haar schrik hoe repen van het doek los onder het brugdek hingen.

Een jeugdige zwemmer in de buurt nam op haar verzoek even nader poolshoogte onder de oeververbinding en bevestigde dat Svens werk stuk was. Bijlsma, zelf kunstenares, vermoedt opzet. ,,It liket wol as is it mei in stanleymes dien.’’

Hoe dan ook: ze baalt als een stekker. ,,Potferdikke. Wêrom no? Ik bin supergrutsk op dat mantsje. Hy makket sokke moaie dingen. En dan dit.’’ Ze had haar kleinzoon vrijdagochtend nog niet gesproken. ,,Mar hy sil wol bot teloarsteld wêze.’’

Goed nieuws

Projectleider Froukje Hernamdt van de Friese Milieu Federatie schrikt ook van de schade aan Svens werk. ,,Hiel ferfelend.’’

Maar ze heeft ook goed nieuws: het doek wordt vervangen, ook omdat de kunst nog het hele vaarseizoen zichtbaar moet zijn.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement