Met beelden en muziek werd zaterdagavond een ode aan Littenseradiel gebracht.

Brok in de keel bij ode aan Littenseradiel (+video)

Met beelden en muziek werd zaterdagavond een ode aan Littenseradiel gebracht. FOTO NIELS DE VRIES

Geen afscheidsreceptie maar een ode aan Littenseradiel. Wie er niet bij kon zijn, krijgt de dvd thuis. Om na te genieten van het ‘Greidehert’ van Friesland.

Landschapspijn. Het lijkt er even niet te zijn als prachtige beelden van bloeiende kruiden en bloemen in de weilanden van Littenseradiel voorbijkomen. In een uitverkochte zaal van dorpshuis De Helling in Winsum, waar de gemeente de inwoners trakteert op een afscheidssaluut vanwege het einde van diezelfde gemeente. Daarom is er wel een andere pijn: het besef dat het ‘greidehert’ van Friesland straks niet meer als eenheid bestaat.

,,Jemig, ik ha allinnich mar in brok yn kiel hân’’, zegt een toeschouwer zaterdag na afloop als ze maker Wybo Smids tegen het lijf loopt. Hij maakte de voorstelling Greidehert met Tjerk Kooistra. Fanfare Wilhelmina uit Easterein begeleidt de beelden muzikaal, aangevuld met leden van andere korpsen en onder leiding van Jorrit Laverman die na een uur het zweet op zijn rug heeft staan. ,,Het pakt de mensen wel’’, is de ervaring van Smids na de tweede van vier voorstellingen.

Tranen

Op de eerste avond liepen bij sommigen de tranen over de wangen, vertelt burgemeester Johanneke Liemburg. Die emoties waren er volgens haar niet zo zeer vanwege de herindeling, maar omdat de voorstelling het publiek raakt. ,,Wy woene in oar ôfskied as in resepsje mei pommeranten’’, voegt ze er aan toe. Het is tegelijkertijd een beetje een reünie. ,,Wy hiene wol mei it buurtbuske kind’’, roepen dorpsgenoten die elkaar allemaal in de zaal treffen.

,,Dit is gjin útfeart of begraffenis, want ús greidehert bliuwt klopjen’’

Greidehert is ,,in ôfskiedssalút, mar ek in startskot foar de nije gemeente’’, brengt het trio over dat vertellend en zingend de beelden op een enorm driedelig scherm van commentaar voorziet. Die taak is weggelegd voor Wybo Smids, Doete Stenekes en Anke Boersma. Ze benadrukken: ,,Dit is gjin útfeart of begraffenis, want ús greidehert bliuwt klopjen.’’ Toch verschijnt aan het eind van de avond de tekst: Littenseradiel 1-1-1984 tot 31-12-2017.

Daarvoor is werkelijk alles op een indringende manier voorbij gekomen. Of we nu in de trein rijden en vanuit dat perspectief de ‘greiden’ aan ons voorbij zien razen, of vanuit de lucht waar een drone beelden heeft geschoten. We zien paarden, koeien, schapen, hazen, reigers, vaarten, boten, auto’s, treinen en vooral heel veel groen. ,,De greide is de jas dy’t op maat makke wurdt troch de tiid.’’

Alle weersomstandigheden komen voorbij. Als het regent, drupt de muziek mee. Steeds harder tot het noodweer toeslaat. Uiteindelijk dendert het onweer door de zaal. Maar er is ook sneeuw en mist. En alle sporten passeren de revue: fierljeppen, schaatsen, kaatsen, voetballen, wandelaars tijdens de Slachte, fietsers tijdens de Fietselfstedentocht.

Beleving

Uit de 29 dorpen is steeds één persoon gekozen die tezamen de gezichten van Littenseradiel vormen. Zo ziet de tienjarige Joryke Jansen uit Mantgum haar nichtje Sinne uit Easterwierrum voorbij komen. Haar vader, Tjepko, noemt de avond zeer geslaagd. ,,Deze mooie beelden, het is hoe wij de gemeente beleven. Dat we dit als gemeenschap georganiseerd hebben, zegt iets over de dynamiek van Littenseradiel. Het is nu afwachten of deze dynamiek blijft.’’

,,Wy wiene ien mei in hûd fan griene greide, in bûnzjend greidehert''

Ook Jan de Vries uit Weidum is enthousiast. Als natuurliefhebber herkent hij veel van het schoon dat getoond wordt. ,,Mar ek ús prachtige doarpen. Dit is gjin ferrassing foar ús. Ik stean der eltse dei by stil dat wy sa moai wenje.’’ Jan Monsma en zijn vrouw uit Mantgum noemen het een ,,hartstikke moaie jûn.’’ Zij plaatsen wel kanttekeningen bij de herindeling. ,,By de gemeente Ljouwert geane wy der net op foarút. Yn elts gefal finansjeel net.’’

De slotbeelden tonen alle dorpen met in de tekst informatie over de ligging en het aantal inwoners. Bij elk dorp wordt vermeld waar het straks bij hoort. Mantgum giet nei Ljouwert, Wjelsryp giet nei Waadhoeke, Easterwierrum giet nei Súdwest-Fryslân en zo maar door. ,,Wy wiene ien mei in hûd fan griene greide, in bûnzjend greidehert. No is it dien en geane wy elts ús eigen wei.’’

Gebruikers van de mobiele app klikken hier voor de video.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct