Brok brengt bodebus terug in statenzaal

Commissaris van de koning Arno Brok vindt tradities belangrijk. Daarom is de antieke bodebus in het Provinsjehûs weer in gebruik.

Bij aanvang van de maandelijkse vergadering van provinciale staten wees Brok woensdagochtend op het fraaie zilveren voorwerp op het uniform van kamerbewaarder-bode Jacqueline Fahner.

Aanvankelijk was een bodebus, al in de vroege middeleeuwen veel gebruikt, een attribuut om documenten in te doen. Later kon het ook om een draaginsigne gaan. Het voorwerp geeft de status aan van de persoon die het draagt.

De provinciale bodebus zou in 1893 zijn gemaakt. Eind vorige eeuw is die in onbruik geraakt, laat het Provinsjehûs weten. Mogelijk omdat de protocollaire regels minder streng werden.

,,Waarschijnlijk heeft ook meegespeeld, dat het een belasting is voor de drager. Je hebt toch enig gewicht aan één schouder hangen. Daarom wordt hij nu ook alleen met PS-vergaderingen gedragen en niet elke dag’’, laat woordvoerder Gerrit Hofstra weten.

De bodebus, die netjes opgeborgen was, is weer in gebruik genomen op initiatief van commissaris Brok, nadat een zilversmid een kleine reparatie heeft uitgevoerd. ,,De commissaris hecht zeer aan tradities en daarom heeft hij dit weer ingesteld bij de vergadering van provinciale staten, ons hoogste provinciale orgaan.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement