Brandweerpetitie voor burgemeester

Met tien wagens rukten circa dertig Leeuwarder brandweermannen en -vrouwen woensdagmiddag uit naar de binnenstad. Bestemming: het stadhuis, waar Jelle Peeringa burgemeester Ferd Crone een petitie aanbood.

De brandweerlieden vragen aandacht voor de vastgelopen cao-onderhandelingen. Voornaamste geschilpunt is de voorgestelde verhoging van de leeftijd voor vervroegde pensionering.

Crone is niet in de positie om toezeggingen te doen. Maar als bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de gezamenlijke werkgevers. beslist hij wel mee over een eventueel onderhandelingsresultaat.

De onderhandelingen worden gevoerd in de zogeheten Brandweerkamer, een VNG-commissie waarin werkgevers en vakbonden vertegenwoordigd zijn. Op dit moment probeert ‘een verkenner’ de besprekingen vlot te trekken.

Verhoging van de ‘vut-leeftijd’ en de algemene verhoging van de AOW-leeftijd leveren, onder andere, financiële problemen op. Crone noemde het terecht dat hier aandacht voor wordt gevraagd. ,,Maar we leven langer en iedereen moet langer werken. We moeten een balans zoeken.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement