Brandweermensen mogen niet meer helpen om het ijs te verbeteren (en daar balen zij van, want iedereen werd vrolijk)

De brandweer helpt mee op het ijs in Akkrum. Foto: Kappers Media

Friese brandweermensen mogen - veelal tot hun eigen teleurstelling - niet meer meehelpen om het ijs te verbeteren op ijsbanen, sloten en vijvers.

Dat hebben de brandweerlieden, voor het overgrote deel vrijwilligers die in de betreffende dorpen wonen, te horen gekregen vanuit het hoofdkantoor in Leeuwarden. Er kwamen te veel hulpverzoeken binnen. Niet handig in coronatijd, aldus Veiligheidsregio Fryslân, waar de brandweer onder valt.

Eerder deze week hielp de brandweer onder meer de ijsclub in Akkrum. Hier lag ‘slush-puppy’-ijs. Op de hobbelige en papperige ondergrond viel amper te schaatsen. En dus spoot de brandweer een extra laagje water op de baan voor een heerlijk vlakke ijsvloer.

Van Appelscha tot Langweer

Ook in Appelscha, Grou, Langweer en de Heerenveense wijk Skoatterwâld hielpen brandweermensen ijsvloertjes te verbeteren. In Skoatterwâld gebeurde dit op meerdere plekken in de wijk, zoals bij Museum Belvédère en mfc De Spil.

Lees ook | Brandweer helpt om ‘slush puppy’-ijs op ijsbaan in Akkrum beschaatsbaar te maken

Veel brandweerlieden zijn teleurgesteld. De hulp die zij gaven, bracht extra vrolijkheid en reuring, zo merkten zij. Juist in deze coronatijd. Ouders bedankten de spuitgasten uitvoerig.

‘Hele sterke terughoudendheid’

Volgens woordvoerder Ingrid Weert van Veiligheidsregio Fryslân is een verbod een groot woord. Maar daar komt het eigenlijk wel op neer. ,,Wij willen hele sterke terughoudendheid. Dat heeft vooral te maken met corona. In deze tijd willen wij de hulp, het schaatsen en de contacten niet te veel aanmoedigen.’’

Er spelen meer zaken mee, zegt Weert. ,,Het uitrukken moet gegarandeerd zijn. Dat staat altijd voorop. Daarnaast zijn de omstandigheden van belang. Is er open water? Want wij willen bijvoorbeeld geen brandkranen gebruiken. Dat water is van Vitens en niet van ons.’’

Brandweermensen wijzen op het feit dat een uitruk altijd voor gaat en nooit in gevaar zal komen. De hulp op het ijs gaat niet ten koste van het bluswerk. Alleen brandweerlieden die vrij zijn (‘boven de sterkte’ noemen zij dat) helpen mee aan een betere ijsvloer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Winter