'Brandweer sneller bij brandhaard Drents Friese Wold met drone'

Had de brandweer een drone gehad bij de grote brand op het Doldersummerveld in het Drents Friese Wold, dan was veel eerder duidelijk geworden waar de brandweerauto’s precies naartoe moesten.

Dat is een van de wijze lessen die getrokken worden na deze brand, die augustus vorig jaar uitbrak in het natuurgebied. Een andere les betreft de beschikbaarheid van water. Er was gelukkig water genoeg, mede dankzij giertanks van boeren. Maar er was nog meer water geweest als de brandweer de juiste hulpstukken had gehad om de bronnen van boeren te kunnen gebruiken.

Meer algemeen is bij alle betrokken partijen duidelijk geworden dat natuurbeheerders, gemeenten en de brandweer elkaars belangen beter moeten herkennen en erkennen.

Gebiedsgerichte aanpak

Donderdag kwamen brandweer en natuurbeheerders samen bij de start van een gebiedsgerichte aanpak in het Drents Friese Wold. Simpelweg moet het gebied worden opgedeeld in percelen (compartimenten), waarbinnen een brand moet blijven. Het natuurbeleid, zoals het verbinden van natuurgebieden, maakt het voor de brandweer veel lastiger natuurbranden te bestrijden.

Het laten liggen van omgevallen of omgezaagde bomen helpt ook niet. Veel oude slecht berijdbare zandpaden groeien dicht. Ook die vormen een gevaar voor het overslaan van vuur. Dat geldt ook voor bomen langs die paden. Dat moet dus anders.

Groen moet rood denken en andersom

De vegetatie moet worden aangepakt, zegt Henk Schuijn, die namens de brandweer als adviseur optreedt. ,,Wat mooi is voor de natuur is niet altijd mooi voor de brandweer. Groen moet rood denken en rood groen. We moeten bijvoorbeeld gaan kijken naar vegetatie rond campings. Loofbomen branden veel minder snel dan naaldbomen.’’

Zo’n ingreep in de natuur moet dan wel betaald worden en de rekening kan volgens Schuijn nooit alleen bij bijvoorbeeld Staatsbosbeheer worden neergelegd. Hij gaat de komende maanden met alle partijen tot in detail het gebied in kaart brengen.

Waar eerder grasland werd gezien als een remmer van een brand, was dat bij Wateren door de enorme droogte helemaalniet het geval.

Camping ontruimd

Burgemeester Rikus Jager van Westerveld roemt de samenwerking met boeren en burgers. ,,Dan doen grenzen er niet meer toe. Zonder lokale kennis ben je nergens, burgers hebben de brand ontdekt, 2500 mensen hebben zelf besloten een camping te ontruimen.’’

De burgemeester van de kleinste Drentse gemeente heeft in de zomer de verantwoordelijkheid voor 250.000 mensen. De brand in Wateren heeft voor het eerst iedereen duidelijk gemaakt dat een natuurbrand daar kan leiden tot een echte crisis. ,,Elk recreatiebedrijf moet een evacuatieplan krijgen’’, zegt Jager.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement